zondag 22 oktober 2017

Hoor nu mijn stem van Franca Treur

Franca Treur (1979) is met Hoor nu mijn stem terug waar ze met haar debuut begon: in een bevindelijk reformatorisch milieu ‘waar wereldvreemdheid een deugd was’. Het is een kalm boek, uitgesponnen verteld maar immer onderhoudend over een jonge vrouw die van haar geloof valt. Het is niet per se een nieuw verhaal in de ‘afvalligenliteratuur’, maar dat doet weinig af aan het plezier dat je hebt en houdt in het verhaal.

Ina verliest op 3 jarige leeftijd haar beide ouders bij een verkeersongeluk en groeit op bij haar opa en twee ongetrouwde tantes  Ma en Sjaan die haar heel streng gereformeerd opvoeden in een klein Zeeuws dorp.

Als ze gaat studeren in Leiden achtervolgt het geloof haar steeds en zij kan zich daar niet aan ontworstelen.  Ze heeft een prima baan bij de radio als interviewer dan verliest ze haar baan en haar geliefde  keert terug naar haar geboortedorp  om haar terminale tante  te verzorgen en laat haar leven de revue passeren waarin het geloof en het aanpassen een grote rol hebben gespeeld maar wat wil en gelooft ze zelf?

Met Hoor nu mijn stem geeft Franca Treur volgens Uitgeverij Prometheus 'stem aan vrouwen uit dat deel van onze samenleving waar een vrouw vaak niet gehoord wordt.' De uitgever belooft dat het verhaal overrompelend is en dat 'de schrijfster je meeneemt in het hart van hun levens, zo sprekend en diep doorvoeld dat het je eigen verhaal zou kunnen zijn.'

Geen opmerkingen: