zondag 29 oktober 2017

Libris geschiedenisprijs voor Selma van Carolijn Visser


De  Libris Geschiedenis Prijs voor het beste historische boek gaat naar Selma van Carolijn Visser. Dat is zojuist bekend gemaakt in het programma OVT dat rechtstreeks uit De Rode Hoed in Amsterdam werd uitgezonden

In februari 2017 las Yvonne de Groot dit boek:

(Waargebeurde) historische verhalen zijn mijn favoriete genre. 
In dit genre past de roman Selma van Carolijn Visser. 

Carolijn Visser is een bekende Nederlandse schrijfster van reisverhalen. Ze reist vooral door landen als China en Tibet.  Ze schrijft vaak over mensen die zich onder moeilijke omstandigheden staande weten te houden, zo ook Selma. 
Joodse Selma Vos ontsnapt samen met haar vader aan de Holocaust. Ondergedoken weten zij de Tweede Wereldoorlog in Nederland te overleven. Na de oorlog vertrekt Selma naar Cambridge om te gaan studeren. Daar ontmoet ze haar toekomstige Chinese echtgenoot Chang Tsao. 
Ze kiezen ervoor om hun gezamenlijke leven voor te zetten in China. 
Chang was vooraanstaand lid van de Partij en leidde het Psychologisch Instituut, toch bleven Selma en haar kinderen buitenstaanders.
Tijdens de Culturele Revolutie werd Chang uit zijn functie gezet en door zijn collega's aangevallen. Selma, lerares aan de Tweede-talenschool, werd uiteindelijk samen met hem gearresteerd. De Culturele Revolutie betekende de ondergang van het hele gezin.

Carolijn Visser brengt met dit boek de geschiedenis tot leven. Hoe was het om te leven in het communistische China ten tijde van de Culturele Revolutie, wat betekende het voor hun gezin en de familie in Nederland.
Zeer aangrijpend verhaal over het gezin Tsao én Vos (Yvonne de Groot).

Geen opmerkingen: