dinsdag 7 februari 2017

Nujeen door Nujeen Mustafa en Christina Lamb

De wereld maakte in 2015 kennis met de dappere Nujeen Mustafa (ik-figuur, 16) dankzij een reportage; de jonge Syrische vluchtelinge was toen net aangekomen in Europa.
Omdat ze niet kan lopen, keek ze veel televisie.
Ze leerde Engels door middel van soapseries en kon niet wachten om haar broer in Duitsland te ontmoeten. Ze had goede hoop voor haar toekomst in Europa.
Ze maakte samen met een deel van haar familie de oversteek naar Griekenland op een rubber bootje met gevaar voor eigen leven.
Nujeen  heeft spastische cerebrale parese, maar wordt in haar rolstoel geduwd door haar dierbare zus Nasrine.
Nujeen vertelt in haar eigen woorden waar vluchtelingen mee te maken krijgen tijdens hun vaak onbarmhartige reis.
Haar autobiografische verhaal, opgeschreven door auteur en journalist Christina Lamb, toont een schokkend beeld van de vluchtelingencrisis. 

Ze vertelt ook over hoe zij als kind verhuisde van een dorp naar de stad Aleppo omdat ze daar betere medische zorg kon krijgen. Hoe ze de bommen steeds dichter bij huis hoorde vallen, welke groepen daar ontstonden als rebel, maar ook vaak puur criminelen die het gat in de markt zagen.

Voor mij een boek dat me ook de gevoelens toonde van een jongere, die verwend door haar situatie, de nodige obstakels overwint. En toch positief blijft.Titel: Nujeen
Auteurs: Nujeen Mustafa en Christina Lamb
Uitgever: HarperCollins, 2016
ISBN: 9789402718102

Geen opmerkingen: