vrijdag 3 februari 2017

Ik ben Hendrik Witbooi van Conny Braam

Ik ben Hendrik Witbooi is een zeer aangrijpend historisch verhaal van de hand van Conny Braam.

In 1884 begint Hendrik Witbooi met zijn Nama-volk aan een profetische trektocht naar het vruchtbare noorden om de droogte van de Kalahari-woestijn te ontvluchten. 

Tegelijkertijd zet zo’n honderd kilometer verderop de keizerlijke afgevaardigde dr. Heinrich Göring voet aan land in de nieuwe Duitse kolonie Zuidwest-Afrika – het huidige Namibië. 

Wat volgt is een strijd op leven en dood tussen de Duitse Schutztruppe en de voor hun onafhankelijkheid vechtende Afrikanen. 

Tijdens de grote opstand van 1904 weet de tachtigjarige Hendrik Witbooi alle Afrikaanse stammen te verenigen. Hij zal de geschiedenis in gaan als een van de grootste vrijheidsstrijders die Afrika heeft gekend.

Conny Braam schreef deze heroïsche geschiedenis – kijkend door de ogen van Hendrik Witbooi, die vele honderden brieven in het Kaap-Hollands naliet.

In de pers: 
Braam schreef eigenlijk meer een inlevend geschiedenisboek dan een roman. Ze geeft een minutieuze reconstructie van de betrekkingen tussen Hendrik Witbooi en de beginnende Duitse kolonialen die als amateurs te werk gaan. (...) Wie Ik ben Hendrik Witbooi leest, vergeet deze tragedie niet meer. – de Volkskrant

En zo is het: wie dit verhaal leest vergeet deze geschiedenis niet meer, evenals de uitermate wijze en bijzondere leider van het Nama Volk : Hendrik Witbooi (Yvonne de Groot). 
Geen opmerkingen: