zaterdag 11 februari 2017

De zoon van de verhalenverteller door Pierre Jarawan

Wat Hosseini doet voor Afghanistan doet Jarawan voor Libanon. 


Het boek De zoon van de verhalenverteller werd in De Wereld Draait Door door het boekenpanel unaniem uitgeroepen tot boek van de maand januari 2017. 


Over het boek

Samir verruilt het veilige Duitsland voor het wankele Beiroet om verleden en heden eindelijk te kunnen verbinden: wat is er gebeurd met zijn vader, die het gezin zo plotseling in de steek heeft gelaten? Het enige aanknopingspunt is een oude foto en de verhaaltjes-voor-het-slapengaan die zijn vader hem vroeger vertelde. Samirs tocht leidt door een verscheurd land, waar men niet zit te wachten op verborgen verledens. 

Met dit ontroerende verhaal toont Pierre Jarawan in De zoon van de verhalenverteller de geschiedenis van Libanon. Hij laat de zoon van de verhalenverteller zijn familiegeschiedenis beetje voor beetje uiteenzetten, maar leert de wereld tegelijkertijd de gevolgen van de veranderende maatschappij, waarbij Beiroet met al zijn nukken de wereld van nu lijkt te vertolken. De rassenscheiding, de oorlogen tussen mensen met verschillende geloven; het lijkt actueler dan ooit. Tegelijkertijd informeert Jarawan de lezer op bijzondere wijze over de burgeroorlog in Libanon. Het boek bevat ongemerkt veel geschiedenis, waarbij Jarawan zich beroept op voor menigeen onbekende feiten. 


Ik werd gegrepen door het verhaal en denk dat het een boek is dat vele lezers zal aanspreken vanwege de actuele onderwerpen: het leven van een vluchtelingengezin in een Europees land, de verbondenheid met het vaderland, de verscheurdheid van een land in oorlog, de strijd tussen geloven enz. 


Kortom een indrukwekkend verhaal met een stuk, voor mij onbekende, geschiedenis.(Yvonne de Groot) 

Geen opmerkingen: