dinsdag 21 mei 2013

Zeevonk van Joshua Zwaan

Ik was helemaal weg van het vorige boek van Joshua Zwaan  Parnassia.
Voor een schrijver is het altijd moeilijk om zo'n mooi boek te evenaren. Ik was dan ook heel benieuwd. Dit is een totaal ander boek maar in ieder geval mooi. Ik heb het in een ruk uitgelezen. Het is een historische roman waarbij de geschiedenis van het wereldberoemde cruiseschip de Achille Lauro,voor een de Willem Ruys, synchroom loopt met het levensverhaal van de jonge vrouw Freya, die met haar moeder tot en met 4 jarige leeftijd in een Jappenkamp verbleef.
De gebeurtenissen uit haar vroege jeugd hebben Freya en haar ouders hun hele leven achtervolgd. Het leven van het schip ging niet over rozen evenals het leven van Freya.
Het verhaal wordt om en om verteld, een hoofdstuk over het schip en dan weer een hoofdstuk over het leven van Freya. Zeevonk is geen autobiografische roman. Wel putte de schrijfster onder meer uit de ervaringen van haar moeder die geboren is in Indonesië en uit haar eigen ervaring: in 1967 reisde Zwaan op de Achille Lauro met haar geëmigreerde ouders terug naar Nederland.
Het boek geeft een tijdsbeeld, emigratie, relatieproblemen, opvoeding, emancipatie.Een boek dat ook geschikt is voor leeskringen.
Ttitel/Auteur: Zeevonk / Josha Zwaan
Uitgeverij: [Amsterdam] : Artemis, cop. 2013 
Blz:347 p.                                                                                                     
Isbn: 9789047203193 (ms) 

Geen opmerkingen: