maandag 13 mei 2013

Nele Neuhaus Diepe wonden

    

Nele Neuhaus werd in 1967 geboren in het Duitse Münster, en groeide op in Paderborn. Ze werkte bij een reclamebureau en later in het vleesbedrijf van haar man. Ze gaf haar thrillers aanvankelijk uit in eigen beheer waarbij haar man de distributie verzorgde. In 2010 bestormde zij met drie titels de Duitse bestseller top tien. Met Sneeuwwitje moet sterven bereikte ze in ook in Nederland het grote publiek. Diepe Wonden gaat hier chronologisch aan vooraf, maar is nu pas verschenen in Nederlandse vertaling.

In deze tweede thriller ontmoet de lezer wederom Oliver Von Bodenstein en Pia Kirchhof, het rechercheursduo dat eerder in Sneeuwwitje de zaak oploste,
David Josua Goldberg, een 92-jarige Holocaust-overlevende wordt in zijn huis gevonden, gedood door een nekschot. Bij de lijkschouwing wordt op zijn arm een bloedgroeptatoeage gevonden die bij de SS gebruikelijk was en niet het verwachte kampnummer. Dan worden er nog twee moorden gepleegd. Beiden zijn eveneens omgebracht door een nekschot. In de kelder van een van hen worden vele nazi-devotionalia aangetroffen. Het blijkt dat er een relatie bestaat tussen de slachtoffers en de vooraanstaande, hoogbejaarde ondernemersweduwe Vera Kaltensee, die met alle drie bevriend was. Dit belangrijke spoor loopt dood omdat Vera Kaltensee en haar familie hardnekkig blijven zwijgen over een verleden dat alle betrokkenen met elkaar verbindt. De zoektocht in het heden en het graven in de geschiedenis van WO II voeren Von Bodenstein en zijn team naar het Oost-Pruisen van 1945.
Dit is de hoofdlijn van Diepe wonden, met verledens die terugreiken tot aan de duistere periode. Het werk van Von Bodenstein en Kirchhof wordt extra bemoeilijkt door vele veranderde en, verdwenen identiteiten van mensen die uit schaamte, verdriet, angst voor wraak of machteloosheid een ander persoon wilden worden    
Diepe wonden kent een heel precieze stijl, een veelheid aan personages en een hoog tempo.  
Neuhaus geeft de lezer meteen veel losse draadjes  waardoor hij de aandacht echt niet mag verliezen, anders wordt het terugbladeren; elk detail is belangrijk.Ik vond het af en toe verwarrend, de vele namen, de talrijke gebeurtenissen. Inderdaad af en toe terugbladeren maar wel heel erg spannend, meeslepend, een goed plot en prettig om te lezen. Nele Neuhaus zet de lezer in ‘Diepe Wonden’ continu op het verkeerde been. Ook al heb je als lezer meer informatie dan de politie, toch kom je er maar niet achter wie nu de moorden heeft gepleegd en waarom. (DR)
Auteur: Nele Neuhaus
Titel: Diepe wonden
Jaar van uitgave: januari 2013
Uitgeverij: Querido's Uitgeverij BV
ISBN: 9021443228
392 blz

Geen opmerkingen: