vrijdag 3 mei 2013

Het Marco-effect van Jussi Adler-Olsen

Het lange wachten wordt beloond.
De vijfde thriller in de serie Q van Jussi Adler-Olsen is héél erg goed (yg).


Het boek begint in de Afrikaanse binnenlanden. Een ontwikkelingshulp project van de Deense regering aan een lokale pygmeeën stam verloopt niet zoals het moet. Het geld wordt niet besteed conform de afspraken. Er is sprake van corruptie en de schuldigen bevinden zich in alle lagen van de projectorganisatie. Wanneer een ambtenaar op onderzoek uitgaat, wordt hij bij terugkomst in Denemarken vermoord.

Marco’s oom Zola, een zeer kille en gewelddadige man, dwingt Marco en zijn familie te bedelen, te stelen en in te breken. Wanneer de 15-jarige Marco ontdekt dat zijn oom hem op een beestachtige manier kreupel wil maken, voor geldelijk gewin en om hem in toom te houden, moet hij vluchten.

Voorzichtig probeert Marco een nieuw leven te beginnen, totdat hij enkele maanden later een gruwelijk geheim ontdekt en het gedrag van zijn familieleden hem dwingt om ingrijpende stappen te ondernemen. Een dilemma ontstaat: moet hij zijn familie aangeven?
Op de afdeling Q raken Carl Mørck en zijn collega’s intussen steeds verder betrokken bij de zaak, die zich ontvouwt tot een web van corruptie en zware misdaad, van het ministerie tot diep in de Afrikaanse jungle.


Ruim 500 pagina's spanning, met een sympathieke Marco in de hoofdrol. 

De collega's van Carl: Rose en Assad zijn ijzersterke speurders in dit verhaal. Ze zijn inmiddels volleerde rechercheurs. 

Een must voor op vakantie, en als u niet kunt wachten, leen hem nu.... (yg)

Titel: het Marco-effect
Auteur: Jussi Adler-Olsen
Uitgever: Prometheus
Jaar van uitgave: 2013
Blz. 508

Geen opmerkingen: