dinsdag 7 mei 2013

Alleen maar mijn moeder van Trees Roose

Waargebeurd verhaal over een dochter (geb.1950) die van jongs af aan moeder is voor haar moeder.
Als de dochter 6 jaar is komt de vader om bij een ongeluk. Moeder is  tot niet veel in staat. Kan niet goed met geld omgaan, stort zich in diverse relaties, verhuist heel vaak is dakloos en sleept haar 2 kinderen daarin mee.
Toch blijft de dochter zich verantwoordelijk voelen voor de moeder. Er is weinig intimiteit tussen de 2 vrouwen. In deze roman is de moeder rond de 80 en ziek. De dochter moet vaak met haar naar het ziekenhuis en via flashbacks kijkt de dochter terug op het leven met haar moeder. Het geeft ook een mooi beeld van Amsterdam in de vijftiger jaren en muziek en gebruiken uit die tijd. Een boek dat een grote groep vrouwen zal aanspreken.

Er is emotionele afstand: het woord ‘mama’ krijgt ze niet over de lippen. Aanrakingen en intimiteit zijn uitgesloten. Desondanks is haar moeder de meest nabije persoon in haar leven. Als duidelijk wordt dat ze gaat sterven, voelt haar dochter een groot verdriet. Niet haar moeder, maar haar kind gaat dood. Nooit was haar moeder zo dichtbij. (van de website http://www.schrijftraining.nl/publicaties/alleen_maar_mijn_moeder/)


Auteur: Trees Roose
Uitgeverij: Artemis
Jaar van uitgave: 2012
Blz: 207
Isbn: 9789047203063 (ms)

Geen opmerkingen: