maandag 13 mei 2013

Dit zijn de namen Tommy Wieringa

    



Tommy Wieringa schreef onder andere de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002) en het boek waarmee hij doorbrak naar een groot lezerspubliek, Joe Speedboot (vele nominaties voor literaire onderscheidingen en de F. Bordewijkprijs, 2006). Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006). In 2007 verscheen De dynamica van begeerte, een aanstekelijk onderzoek naar de oorsprong van begeerte en de grote rol van pornografie in de moderne wereld. Essays en beschouwingen verschenen in de Volkskrant en NRC Handelsblad.
In mei 2009 verscheen Caesarion
In 2012 verscheen zijn nieuwe roman Dit zijn de namen.
In april 2013 werd bekendgemaakt dat Tommy Wieringa het Boekenweekgeschenk 2014 zal schrijven. De Libris Literatuurprijs werd hem toegekend in mei 2013 voor Dit zijn de namen.

 


 



Dit zijn de namen van de zonen van Israël...’ Zo begint het Bijbelboek Exodus, het tweede boek uit het Oude Testament

Maar de vluchtelingen die Tommy Wieringa in zijn roman door de steppen van een fictief land ( ergens in het oosten van Europa) laat dwalen hebben geen namen. Deze vluchtelingen zijn de gelukszoekers van de 21e eeuw en in deze roman zijn zij van verschillende komaf. Opvallend bij dit gezelschap is dat op één persoon na, Vitaly, niemand aanvankelijk een naam draagt. De jongen, de vrouw, de lange man, de stroper, de Ethiopiër... worden zij genoemd, want deze ‘vooruitgeschoven posten van hun familie, hun dorp, hun gemeenschap’ staan voor de velen die op zoek gaan naar een betere wereld elders. Onder valse voorwendselen worden zij 'een grens' overgebracht, met het advies alsmaar naar het westen te lopen tot zij na een dag een stad bereiken die het begin zal zijn van een nieuw bestaan.  Nooit zullen ze daar arriveren, want zij zijn bedrogen door mensensmokkelaars en tijdens hun maandenlange tocht dunt de dood hun rangen uit tot er nog vijf van hen resten.
 
Pontus Beg is commissaris van politie in Michailopol, Als de winter invalt, wordt er een groep uitgeteerde vluchtelingen gesignaleerd in de straten van zijn stad. Niemand weet wie zij zijn, hun spookachtige aanwezigheid veroorzaakt angst en onrust.
Als ze uiteindelijk worden opgepakt, wordt in hun bagage het bewijsstuk van een gruwelijke misdaad gevonden. Stukje bij beetje ontrafelt Pontus Beg de toedracht, en daarmee het waarom van hun tocht. De barre reis van de migranten raakt gaandeweg het onderzoek verweven met de ontdekking die Pontus Beg doet over zijn eigen afkomst. De ontmoeting met een oude rabbijn, de laatste Jood van Michailopol, leert hem de werkelijkheid kennen over zichzelf. Zijn plaats in de wereld is een andere dan hij altijd heeft gedacht.
 
Wieringa brengt twee verhaallijnen op mooie wijze samen: die van de hoofdpersoon Pontus Beg en die van de bizarre tocht van de vluchtelingen door de eindeloze steppe. Vooral de beschrijving van de tocht van de vluchtelingen is uiterst gedetailleerd verwoord en zeer aangrijpend. De analogie met het Bijbelverhaal over de Exodus van de Joden uit Egypte die de slavernij zijn ontvlucht en veertig jaar door de woestijn trekken op zoek naar het beloofde land dringt zich op (zie ook de titel). 
 
Ik heb dit boek in korte tijd uitgelezen: een boeiende vertelling, spannend, mooi beschreven. Bij tijd en wijle angstaanjagend: zoeken en nergens aankomen, hoop, overleven, volharding.  Soms drong de vergelijking zich op met 'the Road' van Cormac McCarthy. (DR)

 
 


ISBN: 978 90 234 7328 2
  • Aantal pagina's: 304
  • Uitvoering: Gebonden of Paperback
  • Uitgever: De Bezige Bij
  • Auteur: Tommie Wieringa
  • Jaar van uitgave: oktober 2012
  •  



     


     

    Geen opmerkingen: