vrijdag 21 april 2017

Mijn haat krijgen jullie niet van Antoine Leiris


In dit waargebeurde verhaal beschrijft journalist en schrijver Antoine Leiris de dagen van en na de terroristische aanslag in het Bataclantheater te Parijs (13 november 2015), waarbij zijn vrouw Hélène om het leven kwam.
Antoine blijft achter met hun anderhalf jaar oude zoontje Melvin, die hij moet gaan vertellen dat zijn moeder nooit meer terug zal komen. Dit doet hij op liefdevolle wijze, waaruit blijkt dat hij een zorgzame vader is. Hij realiseert zich dat hij zijn zoon niet in haat wil laten opgroeien en plaatst daarom een brief op Facebook, gericht aan de terroristen, met hierin de zin: 'Mijn haat krijgen jullie niet'. Het bericht wordt wereldwijd gedeeld en raakt veel mensen. Antoine wordt hierna overspoeld met reacties. 
Dit boek, gebaseerd op de dagboekaantekeningen die Antoine tijdens de eerste weken na de aanslag maakte, is een ontroerend en eerlijk verslag van een verdrietige echtgenoot en vader, die sterk wil blijven voor zijn kind. Als tegenhanger van alle negatieve berichten heeft Antoine Leiris, evenals Mohamed El Bachiri gekozen om niet toe te geven aan de angst, geen haat als reactie maar juist liefde. Het vraagt in mijn ogen een grote kracht van degenen die dit meemaken. Ik heb daar bewondering voor, en toon deze boeken/berichten graag in onze blog.

Geen opmerkingen: