vrijdag 10 juli 2015

Tropenjaren van Femke Roobol

Tropenjaren - Femke Roobol - ISBN: 9789024565511
Dit is de derde roman van Femke Roobol.

Femke over dit boek: Emmy staat model voor duizenden kinderen die in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw opgroeiden bij ouders met een oorlogsverleden. Ik heb in dit boek gekozen voor een verleden in de politionele acties in Nederlands-Indiƫ, omdat mijn schoonvader in Indonesiƫ is geboren en met zijn ouders daar ook die acties heeft meegemaakt.
 Balletdanseres Emmy Maris krijgt te horen dat haar vader  na een ongeval in coma ligt. Zij heeft een moeizame relatie met hem. Als ze toch bij hem op bezoek gaat treft ze daar een man aan die met hem in Nederlands-Indie is geweest. Zij krijgt van hem een dagboek van haar vader over deze moeilijke periode en zij  probeert te begrijpen waarom haar vader  deze periode altijd gezwegen heeft. Vader komt bij uit zijn coma herstelt moeizaam en de band tussen vader en dochter verandert ook.
De schrijfster heeft in de nalatenschap van  de oma van haar man negatieven gevonden van Nederlands-Indie uit de periode 1947-1950. Deze negatieven zijn de basis geweest voor het schrijven van deze roman. In deze periode zijn 200.000 Nederlandse jongeren naar Nederlands-Indie geweest om daar te strijden. Velen zijn getraumatiseerd teruggekomen en hebben  tegen de achterblijvers in Nederland niet of nauwelijks over hun politieke acties daar gesproken.
Auteur:Femke Roobol
Titel:Tropenjaren
Uitgever:Luiting Sijthoff
Jaar van uitgave: 2015
Blz:269
Isbn: 9789024565511(ms)


Geen opmerkingen: