woensdag 22 januari 2014

Havo is geen optie van Martje van der Brug

Als je op een school werkt is het altijd mooi om daar over te lezen. In dit boek gaat het over een school in een plaats met elite mensen. Deze ouders willen koste wat kost dat hun kinderen VWO halen. Geld nog moeite wordt daarbij gespaard.
Mischa de Winter was vorige week bij ons op school en had het  erover dat sommige scholen een vaste jurist in dienst hadden om juridische problemen tussen ouders en docenten op te lossen. In dit boek komt dit ook voor. Wat doe je met een jongen die gefraudeerd heeft met een mobieltje?

 Recensie:
‘Bijna in één ruk uitgelezen, Havo is geen optie. Met wat contacten in het onderwijs is het waarschijnlijk nog vermakelijker en herkenbaarder dan voor anderen…Arme kinderen die het onvermogen van de ouders moeten invullen, tegen wil en dank en tegen de klippen omhoog!
Boeiend met een randje spanning, hoewel het natuurlijk al snel duidelijk is wie de dader was, blijft het dilemma aan het eind, net als in Kochs Diner, toch altijd weer een uitdaging voor jezelf.
En vol humor, de beschrijvingen van de upperclass zijn mogelijk natuurgetrouw, maar voor iemand met de voetjes stevig op de grond lijken ze enigszins overtrokken.
Succes met een volgende titel, hou deze toon vast!’
- Ingrid van Loon, The Read Shop, Rheden

De schrijfster is copywriter en was jarenlang bestuurlijk betrokken bij het voortgezet onderwijs. In deze roman valt Jenneke Wissink, die haar promotieonderzoek natuurkunde ziet mislukken, in voor een zieke docent op een middelbare school in een villadorp met veel adel en oud en nieuw geld. Zij komt in aanraking met ouders die hun kinderen hoogbegaafd vinden: voor hen geen havo, maar koste wat kost vwo. Niet het geluk van de kinderen, maar de ambitie van de ouders met hun kinderen staat voorop. De schrijfster geeft een realistisch, van binnenuit geschreven beeld van het schoolleven, de houding van de ouders tegenover de school en het gedrag en de mentaliteit van leerlingen en docenten. De gebeurtenissen bereiken een climax in een moreel/juridisch dilemma: de opvattingen in het villadorp botsen met wat Jenneke van huis uit aan waarden heeft meegekregen. Dit is een boek met een missie: de schrijfster houdt ouders, leerlingen en docenten een spiegel voor. Dit debuut geeft een realistisch, hoopvol maar soms ook navrant beeld van een vwo-school in deze tijd. Het leest vlot en is uitstekend geschreven  (NBD-recensie).

Auteur: Martje van der Burg
Titel: Havo is geen optie

Uitgeverij: Artemis
Jaar van uitgave: 2013
Blz: 284 p
Isbn: 9789047204121 (ms)

)


Geen opmerkingen: