maandag 27 januari 2014

De man van veel van karin Amatmoekrim



'De man van veel' is de nieuwe roman van Karin Amatmoekrim. Ze vertelt daarin over een vergeten periode uit het leven van de Surinaamse verzetsheld en vrijheidsstrijder Anton de Kom. De Kom heeft niet alleen geschreven en gestreden, hij zat ook een tijd in een inrichting. Amatmoekrim schreef juist over die periode.



In De man van veel laat ze De Kom in de maanden voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog terugkijken op een geëngageerd leven vanuit een bed in een psychiatrische inrichting. Eerst nog high van slaapmiddelen, later steeds helderder, kijkt hij gedesillusioneerd terug: hij heeft zijn betrokkenheid 'afgeleerd'. Als een arts informeert naar zijn activisme, antwoordt De Kom: 'Ik ben een schrijver. Dat is alles.

De Kom schreef het boek Wij slaven van Suriname. Hij woonde in den Haag en was getrouwd met de Hollandse Petronella Borsboom. De Kom maakt in Nederland naam als mensenrechtsactivist; hij sprak zich uit tegen het kolonialisme en tegen de uitbuiting van contractarbeiders in Suriname en Indië. Vanwege zijn antikoloniale ideeën werd hij door de Nederlandse Geheime Dienst beschouwd als staatsgevaarlijk.

Zonder enige vorm van proces werd hij in Suriname gevangen gezet en verbannen naar Nederland.Daar kwam hij door de economische crisis maar ook zijn verleden in grote financiële problemen. In de winter van 1939 werd hij zwaar overspannen gedwongen opgenomen in een gesloten psychiatrische inrichting.
Indrukwekkend (YG)

Titel: De man van veel
Auteur: Karin Amatmoekrim
Uitgever : Prometheus
Jaar van uitgave: 2013
Blz: 262




Geen opmerkingen: