donderdag 9 januari 2014

De Poolster van Anna Chojnacka

De Poolster - Anna ChojnackaAnna Chojnacka (Poznan, 1979) is de oprichter en directeur van de 1%CLUB, een crowdsourcing platform voor ontwikkelingssamenwerking. In september is haar autobiografische roman De Poolster verschenen.De kaft van dit boek is genomineerd voor de Librisprijs.

De Poolster draait om de Poolse Ida die op haar tiende, vlak voor de val van de Muur, met haar moeder naar Nederland verhuist. In een snel veranderend Europa met plotseling opgeheven grenzen, moet ook Ida’s geboorteland in een sneltreinvaart de overgang naar het kapitalisme maken. Ondertussen valt in Nederland, tot Ida’s woede en verdriet, haar moeder langzaam ten prooi aan een ongrijpbare vorm van waanzin.
Deze nieuwe werkelijkheid dwingt Ida in rap tempo zelfstandig te worden. Met vallen en opstaan weet ze zich een weg te banen naar een volwaardig bestaan. Ida’s zoektocht naar de persoon die ze graag zou willen zijn verandert haar kijk op de wereld drastisch en dat stelt haar uiteindelijk in staat gelukkig te worden, want soms moet je een wereld achterlaten om een nieuwe in te kunnen stappen.NBD recensie:
De kleine Ida woont rond 1985 met haar familie in Polen. Het warme familieleven en de intellectuele gesprekken met haar vader vormen haar. Kort voor de val van de Berlijnse muur in 1989 vertrekt ze met haar moeder naar Nederland. Ze ontwikkelt zich hier tot een uitstekende leerlinge en ziet kans om later in Amsterdam te gaan studeren. En dat ondanks de ziekte (depressies en kanker) van haar moeder, die al die jaren veel van haar vergt. Als ze later met haar man in Polen is begrijpt ze meer over het ongelukkig geworden huwelijk van haar ouders en de vreselijke gebeurtenissen uit het verleden als gevolg van onderdrukking. Deze vlotgeschreven debuutroman van de Pools/Nederlandse schrijfster (1979, econome en oprichter van een organisatie die zich bezig houdt met ontwikkelingssamenwerking) is voor een groot deel gebaseerd op haar eigen leven. Het inspirerende verhaal is een mix van kinderlijke onbevangenheid, puberproblemen, studie, liefdesperikelen en (politiek) besef. Het past uitstekend in de hedendaagse (auto)biografische romantrend die veel lezeressen aanspreekt. Normale druk..


Auteur: Anna Chojnacka
Titel: De Poolster
Uitgeverij:
Jaar van uitgave:2013
Isbn: 9789021809205 (ms)pagina’s :256Geen opmerkingen: