woensdag 29 januari 2014

Libris longlist

Hierbij de titels met korte inhoud overgenomen van Literatuurplein.nl
De longlist van de Libris Literatuur Prijs telt altijd achttien titels. Dat is reglementair zo vastgelegd. De jury van de editie van 2014, onder voorzitterschap van Paul Witteman, heeft vandaag de achttien auteurs bekendgemaakt die nog kans maken op deze prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar en het bijbehorende prijzengeld van 50.000 euro. Uit de 192 inzendingen koos de jury de volgende titels:
Jan van Aken, De afvallige (Querido)
In het laat-Romeinse rijk tussen 360 en 395 na Chr. spelen volksverhuizingen en godsdiensttwisten een grote rol.
Saskia De Coster, Wij en ik (Prometheus)
In een welgesteld Vlaams gezin heeft elk zo zijn eigen demonen.
Stefan Hertmans, Oorlog en terpentijn (De Bezige Bij)
Portret van de grootvader van de Vlaamse schrijver als soldaat in de Eerste Wereldoorlog en als kunstenaar.
Natalie Koch, De sterren stil (Querido)
Het verongelukken van een fotograaf laat zijn dochter en zijn vriend met veel vragen achter.
Tom Lanoye, Gelukkige slaven (Prometheus)
Twee personen met dezelfde naam beleven bizarre avonturen in hun zucht naar geld en erkenning.Marente de Moor, Roudhay, tuinscène (Querido)
Elf jaar na de verdwijning in 1890 van de Franse uitvinder van de film gaat zijn zoon naar hem op zoek.
Margriet de Moor, Mélodie d'amour (De Bezige Bij)
De liefde speelt in de levens van enkele mensen een ontwrichtende rol.
Ilja Leonard Pfeijffer, La Superba (De Arbeiderspers) Een schrijver doet per brief aan een vriend verslag van zijn uitbundige leven in de Italiaanse stad Genua.
Jannie Regnerus, Het lam (Atlas Contact)
De schilderkunst lijkt alle kleur te verliezen voor een vrouw als blijkt dat haar zoontje kanker heeft.
Ineke Riem, Zeven pogingen om een geliefde te wekken (De Arbeiderspers)
Als een vrouw na een wanhoopsdaad in een diepe slaap valt, probeert haar omgeving haar te doen ontwaken.
Allard Schröder, De dode arm (De Bezige Bij)
Als hardnekkig verzwegen wordt wie zijn vader was, wordt een man steeds nieuwsgieriger.Jeroen Theunissen, De omwegen (De Bezige Bij)
Drie Vlaamse broers, een drieling, reizen ieder op hun eigen wijze het ongeluk tegemoet.
Vrouwkje Tuinman, De rouwclub (Nijgh & Van Ditmar)
Tijdens een druk bezocht festival breekt paniek uit en een jongeman komt om. Zijn vrienden moeten zijn plotselinge dood verwerken.
Wytske Versteeg, Boy (Prometheus)
Als een vrouwelijke psychiater wordt geconfronteerd met de dood van haar Afrikaanse pleegzoon, gaat de politie uit van een ongeluk, maar de moeder denkt aan moord en zint op wraak.
Joost de Vries, De republiek (Prometheus)
Een jonge wetenschapper (Hitler-studies) raakt in een complot van de geheime dienst verzeild
Pieter Waterdrinker, Lenins balsem (Prometheus)
Een Nederlandse jurist in Moskou probeert achter de formule te komen van de balsem waarmee het lichaam van Lenin gebalsemd werd en die verjongende kwaliteiten zou bezitten.
Robbert Welagen, Het verdwijnen van Robbert (Nijgh & Van Ditmar)
Een jonge schrijver wil na zijn debuut verdwijnen in een inhoudsloos, betekenisloos bestaan.
Miek Zwamborn, De duimsprong (Van Oorschot)
Een geologe gaat op zoek naar een collega die na een gezamenlijke bergtocht van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen en stuit tijdens haar zoektocht op het werk van de negentiende-eeuwse geoloog Heim die als eerste de Alpen onderzocht.
Gelijkelijk verdeeld
De longlist bestaat voor de helft uit mannelijke en voor de helft uit vrouwelijke auteurs. Vier van de auteurs (De Coster, Hertmans, Lanoye en Theunissen) zijn Vlamingen. Tot de opvallendste titels die de longlist niet hebben gehaald, behoren De laatkomer van Dimitri Verhulst en De man van je leven van Arthur Japin.
Jury
Naast Paul Witteman (journalist en televisiepresentator) bestaat de jury uit Hugo Brems (emeritus-hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde, KU Leuven, auteur van onder meer Altijd weer vogels die nesten beginnen : geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1945-2005), Arjen Fortuin (literair criticus NRC Handelsblad), Gemma Nefkens (oud-uitgever, voorzitter Stichting P.C. Hooftprijs) en Marjolijn Pouw (literair criticus Vrij Nederland).
Shortlist en uitreiking
Op maandag 3 maart maakt juryvoorzitter Paul Witteman in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de zes nominaties op de shorlist bekend. De feestelijke uitreiking van de prijs vindt plaats op dinsdag 13 mei in het Amstel Hotel in Amsterdam en wordt live uitgezonden in Nieuwsuur op Nederland 2. Het totale prijzengeld van de Libris Literatuur Prijs bedraagt 65.000 euro, 50.000 euro voor de winnaar en 2.500 euro voor elk van de genomineerden. Het prijzengeld is beschikbaar gesteld door de boekhandelsketen Libris, een samenwerkingsverband tussen meer dan 100 zelfstandige boekhandels. (bron: Literatuurplein)

Geen opmerkingen: