zaterdag 1 februari 2014

De rouwclub van Vrouwkje Tuinman

Een van de 18 titels op de Longlist voor de Libris Literatuurprijs is het boek De Rouwclub van Vrouwkje Tuinman.


Harold was de medeorganisator van een groot festival: Walhalla.
Als hij met een stagiair een nieuw festival bezoekt, gaat het mis. 

"Lovalicious, achter die zoetige naam ging een nieuw festival schuil. De toegang was gratis en gratis is goed. "Ik wil even kijken hoe ze het daar aanpakken". 

Na zijn plotselinge dood staan zijn beste vriendin Emma, vader Jan, schoolvriend Victor en nog enkele vrienden voor de taak om alle voorkomende zaken te regelen die bij een overlijden komen kijken. De groep wordt een rouwclub die vanuit Harolds huis regelt, rouwt, herdenkt, huilt en  lacht  (de uitvaartondernemer bladert routineus naar een spread met vier dezelfde kisten, van verschillende houtsoorten. 'Dit zijn de instapmodellen').
De vraag is: willen ze met elkaar verder zonder de man die hen bond?


 
'De rouwclub is zo'n boek waaruit je, als je in een stiltecoupé zit, ineens wilt beginnen met voorlezen. Omdat op elke pagina wel iets moois staat.' (8Weekly)


Verrassend prettig leesbare roman. Als je alleen naar de thematiek van een overlijden en rouw kijkt, zal het boek niet meteen aanspreken. Maar vergis je niet. Vrouwkje Tuinman heeft een vermakelijke roman geschreven over de praktische nasleep bij een overlijden. Er is veel te regelen en weinig tijd voor verdriet. 
(YG). 


Titel: de rouwclub
Auteur: Vrouwkje Tuinman
Uitgever: Nijgh & van Ditmar
Jaar van uitgave, 2013
Blz. 303


1 opmerking:

boekenproeven zei

Ik heb Vrouwkje in een boekhandel in Utrecht gedichten zien voordragen. Was heel speciaal