woensdag 7 januari 2009

Harlekino van Tessa de Loo


In oktober 2008 verscheen, vijftien jaar na De tweeling weer een grote nieuwe roman vanTessa de Loo, Harlekino.

Harlekino, de negende roman van Tessa de Loo, is de schets van een tijdsbeeld.
Ons tijdsbeeld; een onzekere tijd zonder veel moraal of houvast.

Het boek:
Hoewel hij de zoon is van een Nederlandse moeder heeft Saïd een Marokkaanse voornaam, ter herinnering aan de virtuoze ud-speler op wie zijn moeder ooit hartstochtelijk verliefd is geweest. Toen bleek dat ze zwanger was vluchtte hij voor het vaderschap en keerde terug naar Marokko. Op 21-jarige leeftijd besluit Saïd zijn vader te gaan zoeken, in de hoop een nieuwe identiteit te vinden onder een nieuwe hemel. Een jeugdvriend vergezelt hem tijdens de reis, die in de medina van Fès begint en hen steeds dieper Marokko in brengt - tot in de woestijn en de Hoge Atlas toe. Onderweg proberen ze hun verwaterde vriendschap nieuw leven in te blazen, maar ze blijken allebei veranderd te zijn en seksuele verwarring zorgt voor onderhuidse spanningen. De zoektocht voert Saïd steeds meer in de richting van ontgoocheling en in de armen van de islam, om uit te monden in een wanhoopsdaad.

Ondanks de dikte van de roman (ruim 500 pagina's) leest het boek erg gemakkelijk.
Tessa de Loo zet overtuigend een jongeman neer die twijfelend, zwevend tussen verschillende culturen, uiteindelijk kiest voor de religie die hem houvast geeft. Harlekino is een beklemmend geschreven verhaal over keuzes maken en daar de consequenties van dragen, met een niet erg vrolijk stemmend eind.

De meningen van recensenten over de roman zijn erg verdeeld.
Persoonlijk vond ik met name de passages over de reis en zoektocht van hoofdpersoon Saïd en zijn vriend Hassan door Marokko érg mooi beschreven. Het landschap, de gewoonten, de mensen, de cultuur; het wordt allemaal uitvoerig en beeldend beschreven, bijna alsof je er zelf bij bent. De uitgebreide passages over het utopische land Saïdi-Hassanië, een land dat de beiden vrienden in hun jeugdjaren verzonnen, zijn soms wat te langdradig. Ze zijn echter onmisbaar voor een goed begrip van het boek.

Auteur: Tessa de Loo
Titel: Harlekino, of het Boek van de twijfel
Uitgeverij: De Arbeiderspers
Jaar van uitgave: 2008
ISBN: 9789029567046 (YG)

2 opmerkingen:

Manon zei

Ik vond het ook een zeer mooi boek!En ondanks de dikte zeker niet langdradig.

Anoniem zei

Het greep me niet en nog voor de helft ben ik af gehaakt. Helaas.