woensdag 4 juni 2008

De wet van Spengler van Jaap Scholten
Prachtige familieroman over de 5 Spengler-broers spelend in de wereld van groot-industrieëlen.
De broers hebben een hechte band, zij komen van jongs af aan voor elkaar op. Rond de veertig zijn ze en over de hele wereld uitgevlogen. De jacht op de landgoederen speelt nog altijd een belangrijke rol. Als bij de oudste broer een hersentumor wordt geconstateerd wordt de band onderling alleen maar hechter.
Jaap Scholten draagt dit boek op aan zijn gestorven broer Jan-Willem. Hij heeft toestemming van zijn broer gekregen om dit boek te publiceren en hem nog enkele stukken voorgelezen tijdens zijn ziekbed.
Jaap Scholten heeft filosfie gestudeerd en bepaalde uitspraken spraken mij erg aan:
"Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun denkbeelden erover. Zo is de dood op zich helmaal niet verschrikkelijk-anders had Sokrates dat vast ook gevonden- maar het is onze voorstelling van de dood die ons bang maakt: we verwachten iets ergs en dus is het erg. (p.242) Het boek kreeg allemaal lovende recensies:
'De roman eindigt daverend: met geweerschoten bij wijze van afscheid. Het levert een bijna mythologische scène op. En dat is Scholten wederom op zijn best: hij roept op wat er niet meer is en brengt daarbij een decor tot leven. Zelf lopen we daar tijdelijk in rond. en na ons komen er weer anderen. In zekere zin vormt dat een troost.' - Arie Storm, Het Parool
Andere boeken van Jaap Scholten zijn: Tachtig (Een nazaat van een textielbaronnengeslacht barst tijdens een diner los over alles wat hem dwars zit) en Morgenster (Tijdens de afwikkeling van de treinkaping in De Punt in 1977 worden in een z iekenhuis twee jongensbaby's uit een arm en een rijk milieu verwisseld.)


Auteur: Jaap Scholten
Titel: De wet van Spengler
Uitgeverij: Contact
Jaar van uitgave: 2008
ISBN: ISBN 978-90-25428495
(MS)

4 opmerkingen:

Anoniem zei

NOU, IK VOND HET NIKS DIT BOEK. DE PERSONEN KWAMEN NIET TOT LEVEN. HEEL ERG DAT EEN BROER DOODGAAT, DAT ZEKER, MAAR IK VOELDE ME ECHT NIET BETROKKEN. EN DAT TERWIJL IK HEEL EMOTIONEEL BEN.

Anoniem zei

Ik vond het een ontroerend en heel humoristisch boek, vlot geschreven ook, en ik vind het een aanrader!

Anoniem zei

Goed en grappig geschreven.

Anoniem zei

nou ik vond het ook een heel leuk boek hoor