zaterdag 21 juni 2008

Sleur is een roofdier van D. Hooijer


De relatief onbekende schrijfster D. Hooijer (1939, pseudoniem van Kitty Ruis)) pakt de Libris Literatuur Prijs 2008 en de bijbehorende 50.000 euro met de verhalenbundel 'Sleur is een roofdier' .
Ze debuteerde in 2001 met 'Kruik en Kling' en kreeg ook voor 'Zuidwester meningen' (2004) goede recensies. Hooijer noemt de bundel loodzwaar, niet geschikt om in een ruk uit te lezen. "Ik schreef de verhalen immers ook niet aan een stuk door." Zwaar, maar er zit ook humor in. "Ja maar ook humor is vermoeiend. De verhalen van Carmiggelt moet je ook niet achter elkaar door lezen." In de negen ongewone, fascinerende verhalen, waarin niets vaststaat, afgerond of eenduidig is slaagt Hooijer erin te verrassen, te ontroeren en te doen lachen
Ze kan zich verplaatsen in zeer uiteenlopende personages. Maar vooral haar circusartiesten uit het verhaal 'Winterkwartier' zijn zeer levensecht. Dat zijn Manuel die na een mislukte salto altijd hoofdpijn heeft en 'oplichterswerk' doet tot hij na een operatie weer kan rekenen en beseft dat de mensen altijd geweten hebben hoe hij ze oplichtte. Zijn vader, die na een overspelige nacht met zijn ex-vrouw zingt: 'rinkel je ketens de kerel is kwaad/dit is het lied van de minnaar die haat'. En de ik-figuur die een half leven later aan Manuel vraagt of hij even voor haar verloofde kan spelen omdat de zanglerares van de zanger die zij op de piano begeleidt zo jaloers is.
Hooijers personages zijn eigengereid en eenzelvig, niet ontevreden met hun bestaan, maar desondanks op zoek naar liefde of geborgenheid.
Een zeer verrassende verhalenbundel.

Auteur: D. Hooijer
Titel: Sleur is een roofdier
Uitgeverij: Van Oorschot
Jaar van uitgave: 2007
ISBN: 97890282407
(MW)

Geen opmerkingen: