woensdag 27 maart 2013

Voordat we afscheid nemen van Jens Christian Grondahl

Vanmiddag stond er een lezeres voor de leestipskast en zij wilde graag boeken lezen van Scandinavische schrijvers. Dit weekend heb ik dit boek gelezen van de Deense schrijver Grondahl. Ik heb meerdere boeken van hem gelezen en deze vond ik niet de beste.
Jens Christian Grondahl (1959) is een van de succesvolste Deense schrijvers van dit moment. Hij is de afgelopen jaren in Nederland bekend geworden met een aantal romans die met elkaar gemeen hebben dat ze gaan over de vraag wat liefde is. Dat klinkt algemeen maar Grøndahls stijl is zozeer doortrokken van melancholie en zijn personages onderwerpen zich aan zulke diepgaande zelfanalyses dat zijn boeken je niet onberoerd laten.

In dit boek gaat het om de relatie tussen een meisje en een mand is die 30 jaar ouder is.  Hij maakt een eind aan de relatie omdat hij vindt dat de leeftijd toch een probleem blijft. Tussendoor grijpen de beide hoofdpersonen terug op hun leven. De vrouw is geadopteerd en heeft zich nooit echt gehecht aan haar pleegouders. Dit heeft invloed gehad op de rest van haar leven. Ook de man heeft geen liefdevolle jeugd gehad.

Het boek heeft een verrassend einde.

Auteur: Jens Christian Grondhal
Titel: Voordat we afscheid nemen
Uitgeverij: Meulenhoff
Jaar van uitgave: 2012
Blz.304
Isbn: 9789029088664 (ms)
 

Geen opmerkingen: