woensdag 13 maart 2013

Alice Hoffman De duivenhoudsters

Alice Hoffman (1952) woont afwisselend in Boston en New York. Ze schrijft toneelstukken, kinderboeken en romans, waaronder De ijskoningin, Onder water, De drie zusjes en De derde engel, die veelal buitengewoon lovende recensies krijgen en op de internationale bestsellerlijsten belanden.
In haar nieuwste boek De duivenhoudsters valt vooral de historische context op wat vaste lezers niet van haar kennen.
 
De duivenhoudsters speelt zich af tijdens en na de val van Jeruzalem (70 na Chr). Masada wordt belegerd, een vesting in de woestijn van Judea, waar negenhonderd Joodse vrijheidsstrijders maandenlang stand hebben gehouden tegen de Romeinen.Maar uiteindelijk werden zij in 73 na Chr. door de Romeinen omsingeld, die vervolgens een wal bouwden om in groten getale naar boven te kunnen komen. De Joden wachten dit niet af, maar pleegden massaal zelfmoord. Althans volgens de belangrijkste bron, de schrijver Flavius Josephus (The Jewish war) en waarop Hoffman deze roman heeft gebaseerd.
 
Ze beschrijft de geschiedenis door de ogen van vier sterke vrouwen, die allen te werk zijn gesteld als duivenhoudster in Masada. Hun taak bestaat eruit de duiven te verzorgen, de eieren te rapen en de duivenmest naar het land te brengen. Elke man of vrouw die in Masada aankomt krijgt een taak toebedeeld. Er ontstaat een complete leefgemeenschap, waarin iedereen zijn steentje bijdraagt. Aan de hand van de levens van deze vrouwen wordt de geschiedenis vanaf de zomer van het jaar 70 tot en met de winter van 73 verhaald.
 
Het zijn de roodharige Jael, dochter van een sluipmoordenaar wier gebroken hart haar door de woestijn naar Masada voert; Revka, de bakkersvrouw die haar grootste schat verliest en toch de kracht vindt om haar familie te beschermen; Aziza, geliefde van een krijger, die een geheim leven leidt dat zelfs haar naasten niet vermoeden; en Sjira, een wijze oude vrouw met kennis van kruiden en oude magie.
Deze vier vrouwen hebben één ding met elkaar gemeen; de allesoverheersende drang om hun geliefden en kinderen tegen het kwaad te beschermen.
 
Liefde, smart, strijd en overgave zijn de componenten van deze roman. Door het grote inbeeldingsvermogen van de schrijfster waan je jezelf in het Masada van toen; je hoort de duiven koeren, je ziet de bloesem van de amandelbomen, je ruikt de lucht van versgebakken brood met komijn.
 
Het gegeven van de belegering van de burcht maar het verhaal afgezet tegen de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog en in het besef dat wereldwijd de Joodse gemeenschap ook vandaag de dag met vooroordelen en uitsluiting te maken heeft, houdt het verhaal van Alice Hoffman actueel. Zij wekt de geschiedenis tot leven en laat het verleden ademen.
Ik vond deze historische roman een echte pageturner en heb het boek bijna in een adem uitgelezen. Eenieder die houdt van historie, gegoten in een roman, kan ik deze titel aanraden. (DR).


Auteur                : Alice Hoffman
Titel                    : De duivenhoudsters
Jaar van uitgave  : oktober 2012,  Uitgeverij Orlando, 528 blz.
ISBN                   : 9789022960134
 
 
 
 
 
 

1 opmerking:

Orlando Uitgevers zei

Wat een mooie recensie van De duivenhoudsters, leuk te lezen! Voor geïnteresseerden, op de website www.leescluborlando.nl staat een mooi video-interview met Alice Hoffman.

Monique Krijnen, Orlando Uitgevers