dinsdag 19 maart 2013

Boekenweek
Het boekenweekgeschenk van deze boekenweek gaat over de verrekijker van de vader van Kees van Kooten  en over de oorlog en de nederlandse geschiedenis. Kijk naar Brands boeken  waarin van Kooten zelf toelichting geeft.
 
Op zondag 24 maart kan men met dit geschenk GRATIS met de trein reizen door heel Nederland.
 
De verrekijker wordt een 'verderkijker'. Het is een van de taalvondsten die Van Kooten zo moeiteloos uit zijn mouw lijkt te schudden. Met die aldus benoemde verderkijker is Van Kooten opgegroeid en na het overlijden van zijn vader kreeg hij hem in zijn bezit.
Dan stuit de auteur op een oud document waaruit zou blijken dat er een luchtje zou zitten aan de manier waarop de verderkijker familiebezit is geworden. Koot werpt zich op als detective voor deze persoonlijke 'zwarte bladzijde' en onderneemt een reis door het verleden.
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.In het Boekenweekessay De leeuw en zijn hemd gaat Nelleke Noordervliet uitgebreid in op onze collectieve houding ten opzichte van het verleden. De behoefte om de gouden tijden van ons land in één adem te noemen met de zwarte bladzijden heeft een geschiedenis. Waar zijn we trots op geweest en waarvoor hebben we ons
geschaamd?
Noordervliet gaat op reportage door het verleden. Ze reist door de achterbuurten en in de herenhuizen, tot aan de schildersateliers en dichtersstulpjes. Ze ontmoet de Heren XVII van de VOC in de bloeitijd van de zeventiende eeuw. Ze maakt kennis met de patriotten in de revolutionaire jaren van de achttiende eeuw. En ze beschrijft Albert Verwey en koningin Wilhelmina aan het eind van de negentiende eeuw.
Schaamte over ons koloniaal verleden en trots op onze handelsmacht wisselen elkaar af. Waarom hebben we de neiging nu eens de wijsvinger, en dan weer de middelvinger te heffen?

Geen opmerkingen: