woensdag 23 oktober 2013

De leesclub voor het einde van het leven van Will Schwalbe

Dit boek is geschreven door de Amerikaanse auteur en uitgever Will Schwalbe±
Wat nu volgt is mijn verhaal. Dat gaat grotendeels over mam en mij, en niet zozeer over mijn vader, broer en zus, omdat ik vind dat zij hun eigen verhaal moeten vertellen als en wanneer zij dat willen…”.                                         

De leesclub voor het einde van het leven
In De leesclub voor het einde van het leven beschrijft Will Schwalbe de laatste maanden van het leven van zijn moeder, die kort daarvoor te horen heeft gekregen dat ze kanker heeft. Beiden hebben al van jongs af aan een grote liefde voor boeken. Ze vinden elkaar in gesprekken over boeken, die een aangename afleiding betekenen van de ziekte die het leven van Wills moeder steeds meer in beslag neemt. En zo vormt zich een bijzondere leesclub met slechts twee leden een moeder en een zoon. In het leven van van Mary Anne Schwalbe hebben boeken altijd een belangrijke plaats ingenomen, ze beschouwde hen als haar metgezellen en leermeesters. De passie voor het geschreven woord bracht ze over op haar jongste zoon Will, die later uitgever werd. In haar laatste levensfase werd deze gedeelde liefde de aanleiding tot vele mooie gesprekken en herinneringen. Zo leerde Will niet alleen zijn moeder beter kennen, het stelde hem ook in staat om over emotionele onderwerpen met haar van gedachten te wisselen.
Moeder en zoon bespreken de meest uiteenlopende boeken: van De Hobbit van J.R.R. Tolkien tot Het jaar van magisch denken van Joan Didion, van de Bijbel tot Ian Mc-Ewans Aan Chesil Beach, van Stieg Larsson tot Thomas Mann. Zowel door het lezen van boeken als door het delen van hun leeservaringen vinden ze een manier om beter te kunnen omgaan met de naderende dood.
Het is een boek over boeken.Elk hoofdstuk begint met de titel van een boek.
Achterin het boek zit een bibliografie  met alfabetische lijst van auteurs, boeken, toneelstukken en gedichten en verhalen die worden genoemd in dit boek. De boeken worden niet uitgebreid besproken maar er wordt naar verwezen.
Ontroerend boek mensen vinden steun in boeken en daardoor gaan ze elkaar in deze moeilijke tijd beter begrijpen. Via boeken met elkaar communiceren.

Auteur: Will Schwalbe
Titel: De leesclub voor het einde van het leven
Uitgeverij:
Jaar van het uitgave:
Blz: 304 p.
ISBN:9789026323065
 (ms)


Geen opmerkingen: