vrijdag 25 oktober 2013

De Vlucht van een paradijsvogel: een bijzondere familiegeschiedenis


In de ochtend van 16 juli 1957 stort een Lockheed Constellation bij Biak, een eiland van Nederlands Nieuw-Guinea, in zee. Slechts tien mensen overleven de crash, onder wie de complete familie De Rijke: vader Olaf, een bekende advocaat en politicus op Nieuw-Guinea, zijn vrouw Nel en hun drie kinderen. De overlevenden worden door Papoea's met prauwen uit de brandende zee gered. 
 


Het boek vertelt de geschiedenis van Hannie de Rijke.
Hannie en haar hele familie die vijf personen telt, behoorden tot de tien overlevenden van de vliegramp met de Neutron in 1957 bij het eiland Biak. De auteurs beschrijven de lotgevallen van het typisch koloniale gezin De Rijke dat hun moederland Nederlands-Indië door de Japanse bezetting en de daarop volgende Indonesische onafhankelijkheid teloor ziet gaan. Als ze een goed heenkomen gevonden denken te hebben in Nieuw-Guinea, gaat ook dat gebied door internationaal gekonkel over in Indonesische handen. Tegen die achtergrond van de grote politiek speelt zich de geschiedenis van Hannie de Rijke af. Zij is de jongste in het gezin dat de ramp overleefde. Zowel lichamelijk als psychisch wordt ze door de ramp getekend. Maar Hannie is een overlever. Na de overdracht van Nieuw-Guinea pikt ze het leven weer op en toont zich een geëngageerd verpleegster.

De auteurs, Marlies Dinjes (historica en journalist) en Stan de Jong (journalist) hebben een zeer leesbare, buitengewone familiegeschiedenis in goede journalistieke stijl geschreven. 


Behalve aandacht voor de familiegeschiedenis bevat het boek ook veel informatie over de geschiedenis van de dekolonisatie.
Heel interessant beschreven. Vader de Rijke was zeer begaan met het lot van de Papoea bevolking en de Zuid-Molukkers. Interessant! (yg). 


Auteur: Marlies Dinjens en Stan de Jong
Titel: De vlucht van een paradijsvogel




 

Geen opmerkingen: