zondag 20 oktober 2013

Dagen zonder Dulci van Deniz Kuijpers

Zeer bijzonder boek voor young adults. In Dagen zonder Dulci treurt de zeventienjarige Sylph om haar  verdwenen zus. Dulci is een jaar weg. Thuis wordt er niet meer over haar gesproken. Hun moeder heeft alle foto’s uit de albums verwijderd, hun vader komt zo min mogelijk thuis. ‘Nu Dulci verdwenen is, heb ik niemand om me op te beuren en te beschermen tegen de kille, beschuldigende droefheid die tussen mijn ouders hangt.’
Deniz Kuypers (1981) portretteert in zijn debuutroman een eenzaam en eigenzinnig meisje. Sylph kan met haar verdriet bij niemand terecht. Haar moeder praat niet met haar, maar stuurt haar naar dokter Neumann, de schoolpsycholoog. Met hem kan ze evenmin over Dulci praten. Dr. Neumann lijkt meer geïnteresseerd in Caden: Dulci’s vriendje dat enkele weken voor haar verdwijning overleed. Wat er precies met Dulci is gebeurd, wordt voor de lezer niet duidelijk, maar Sylph weet hoe het zit en dat volstaat. Dit boek beschrijft geen zoektocht naar wat en waarom, het laat zien hoe achterblijvers worstelen met de ontstane leegte. Sylph geeft vooral zichzelf prijs in het portret dat ze van Dulci schetst.

De Nederlandse schrijver is in 2002 naar Amerika verhuisd. Dit boek heeft hij zelf vanuit het Engels in het Nederlands vertaald.
Je kruipt in de gedachten van de 17 jarige hoofdpersoon en  langzamerhand begrijp je dat er iets "mis"is met haar.
Het wordt niet rechtstreeks uitgesproken maar de hoofdpersoon lijdt aan waanideeen en langzamerhand wordt dit voor de lezer duidelijk.
Een boek geschikt voor leeskringen of voor mensen die met mensen met stoornissen werken.
Een boek waar je lang over blijft nadenken.
Auteur: Deniz Kuijpers
Titel:  Dagen zonder Dulci
Uitgeverij: Anthos
Jaar van uitgave: 2013
Blz:203 blzIsbn: 9789041422545 (ms)

Geen opmerkingen: