zondag 20 oktober 2013

Het Puttertje van Donna Tartt

Het puttertje, het eerste boek dat ik digitaal gelezen heb. Heel erg dik te .. dik vooral het laatste deel.


Theo 13 jaar,  is in een museum in New York samen met zijn moeder als er een aanslag plaats vindt. Zijn moeder komt om en hij neemt het schilderij van de Nederlandse schilder Fabritius. (Het puttertje) mee.  Dit schilderij weet hij het hele boek door goed te verbergen en hij denkt dat hij het voor iedereen geheim kan houden. Dit schilderij is een rode draad door het hele verhaal.
Theo wordt opgenomen in een welgesteld gezin waar hij het goed naar zijn zin heeft ondanks dat hij zijn moeder voortdurend mist.Dan komt zijn vader  ineens boven water en komt hij met hem in Las Vegas terecht.Hij komt in aanraking met Boris (Rus) en belandt in de drugs.
Dan overlijdt zijn vader en hij keert weer terug naar New York en belandt bij de antieke restaurateur die hij via Pippa heeft leren kennen. Het leest als een avonturenroman, drugs, criminaliteit, relaties, kunstroof en filosofie over het leven in het algemeen.Wat is goed en kwaad en hoe kun je in sommige zaken verzeild raken. Zoveel ellende  in een mensenleven.

Auteur: Donna Tartt
Titel: Het puttertje
Uitgeverij: Arbeiderspers
Jaar van uitgave: 2013
Blz: 925 !!!
Isbn: 9789023485032 9 (ms)


Biblionrecensie:
Ernstig ziek in een Amsterdams hotel denkt Amerikaan Theo Decker (27) aan zijn bezoek veertien jaar terug met zijn moeder, kunsthistorica, aan de expositie ‘Noordelijke meesterwerken uit de Gouden Eeuw’ in een New Yorks museum. Ze laat zien wat zij het hoogtepunt vindt: het schilderij ‘Het puttertje’ van Carel Fabritius. Dan vindt een aanslag plaats, Theo raakt gewond, zijn moeder komt om. Een zwaargewonde vraagt hem ‘Het puttertje’ in zijn tas te doen, ter bescherming. Theo komt in huis bij de rijke ouders van een klasgenoot, tot hij moet wonen bij zijn vader en diens vriendin in Las Vegas. Daar leert hij op school Boris kennen, die weer opduikt als Theo na de dood van zijn vader teruggaat naar New York. De Amerikaanse auteur (1963) werd bekend door haar wereldwijde bestsellerroman ‘De verborgen geschiedenis’. Deze derde roman verscheen in (goede) vertaling een maand eerder dan in de Verenigde Staten. Het meesterlijk vertelde, in uitstekende stijl geschreven verhaal blijft je, ondanks wat mindere verwikkelingen, ruim 900 pagina’s lang in zijn greep houden. Tartt ontwikkelt zich steeds meer als een moderne Dickens. Paperback, vrij kleine druk..


Geen opmerkingen: