vrijdag 25 oktober 2013

Achterstallig geluk van Lieneke Dijkzeul


                                                                                                                                         
Lieneke Dijkzeul (1950)  schreef veel jeugdboeken  en een aantal psychologische thrillers.
Dit is haar eerste literaire roman. Autobiografisch getint verhaal over een vrouw die de spullen van haar net overleden moeder uitzoekt met wie ze een ongemakkelijke verhouding had?

Na de dood van haar moeder ontdekt de hoofdpersoon haar jeugddagboek en vandaar gaan we terug in de tijd .Ze is de jongste in een gezin met vier kinderen en een alleenstaande, eigenzinnige, niet gemakkelijke moeder. Er is nauwelijks geld en als het er is, gaat het naar de talentvolle broer die goed viool speelt. Ook merkt het kind, door opmerkingen van haar oudere zusje en de nonnen op school, dat er iets geheimzinnigs met haar is, ze is anders dan haar broers en zusje, maar in welk opzicht weet ze niet.Als ze twaalf is vertelt haar moeder wat er aan de hand is en dat verklaart veel.

Het speelt zich af in de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Mooi tijdsbeeld en geeft de sfeer in het gezin weer waar wat aan de hand is maar waar niemand het uitspreekt.

Eerst speelt het in het heden- de dood van de moeder en wat daar aan vooraf ging en  na de vondst van het dagboek speelt het in het verleden door de ogen van  het kind de hoofdpersoon die niet met name genoemd wordt.

Mooi beklemmend verhaal opgetekend door de ogen van een kind.

Lieneke Dijkzeul zou Achterstallig Geluk goed hebben kunnen aanwenden om haar jeugd een plekje te geven. Ze wordt echter geen enkel moment sentimenteel. Gevoelens zijn niet expliciet beschreven, je voelt ze juist door de minimalistische beschrijving van een beladen situatie. (recensie)

Auteur: Lieneke Dijkzeul
Titel: Achterstallig geluk
Uitgeverij:Anthos
Jaar van uitgave:2013
Blz:233
Isbn: 9789041423764 (ms)

Geen opmerkingen: