zondag 31 oktober 2010

Oorlogskind van Loni Wolf


Aangrijpend boek over een oorlogskind(geb.1944)
Op de cover staat een foto van een vrouw die kaalgeschoren wordt omdat zij het in de oorlog met een Duitse officier had gedaan.
"Het volk wil angst en tranen zien en jouwt en spuugt.Hardhandig wordt Margots hoofd naar beneden gedrukt. De wind blaast, snuffelt en zoekt en vindt verrukt de blonde lokken terug op het plankier"
Dit verhaal wordt verteld door de dochter die haar hele leven achtervolgt wordt door dit gebeuren.Haar moeder trouwt na de oorlog met een Pool. Zij krijgt een stiefvader, stiefzusje en stiefbroer.
Als ze achttien jaar is verdwijnt ze naar Zwitserland en speelt daar tot haar 40e de hoer. Daarna trouwt ze met Bruno en krijgt op haar 41e een zoon Max. Deze blijkt aan een zeer erfelijke spierziekte te lijden. Zij verzorgt hem toegewijd en wanneer ze 64 is vertrekt za na een traumatische gebeurtenis na het verzorgingstehuis waar haar moeder een ernstige hersenbloeding heeft gehad.Haar moeder dwingt ze dan de naam van haar vader af.De moeder komt op de intensivecare en is stervende.
Tijdens dit verblijf komen 2 politieagenten uit Zwitserland de dochter halen omdat Max is verdronken. Getuigen zeggen dat zij gezien hebben dat een vrouw-Loni?-hem met invalidewagen en al in het water heeft geduwd.

Dit boek wordt in vlagen verteld aan telkens een andere toehoorder: Zuster bij het bed, dokter, moeder en Max. Via flarden en innerlijke gedachten van de hoofdpersoon komen wij haar levensverhaal te weten. Moeilijke structuur niet chronologisch verteld.
Zeer ontroerend dun boek maar met veel inhoud.
Auteur: Loni Wolf
Titel: Oorlogskind
Uitgeverij: Meulenhoff
Jaar van uitgave: 2009
Blz:176 blz.
Isbn: 9789029084864 (ms)

Geen opmerkingen: