vrijdag 29 oktober 2010

Bittere maretak van Jaap Gerritsma


Na de dood van zijn moeder Floor kijkt Roel terug op het leven van zijn beide moeders, de identieke tweeling Lien en Floor.
Floor krijgt borstkanker en ondanks het advies van haar zus laat zij zich niet behandelen en sterft. Er ontstaat daardoor een tijdelijke verwijdering tussen de zussen. De dood van een van helft van een identieke tweeling is meestal een traumatische ervaring voor de overgeblevene

Na de begrafenis waarbij Lien maar even aanwezig is zegt zij haar baan op en vertekt met haar neef Roel naar Nigeria om daar een nieuw onderwijsprogramma voor leprabestrijding op te zetten.
Tijdens deze reis komt Roel achter een groot geheim van de beide zussen.
Deze roman is geschreven door Jaap Gerritsma. Hij heeft zijn ervaringen in deze roman verwerkt.
Jaap Gerritsma, geboren op 9 september 1942 in Eindhoven, ging na zijn studie sociologie in de jaren zeventig en tachtig werken aan de Medische Faculteit van Utrecht waar hij zich toelegde op de methodiek van het geneeskundig onderwijs. Hij was een van de grondleggers van het gebruik van simulatietechnieken in de opleiding van artsen en schreef boeken over dat onderwerp en andere thema’s zoals attitudevorming, probleemoplossing en probleemgestuurd onderwijs.
Ook speelt deze roman zich af in de omgeving van Heerlen, de omgeving waar het echtpaar Gerritsma woont.
Mooi boek over en voor tweelingen, keuzes in de gezondheidszorg en ontwikkelingshulp.
Auteur: Jaap Gerritsma
Titel: Bittere maretak
Uitgeverij: Aristos
Jaar van uitgave:2009
Blz: 295 blz.
Isbn: 97889730213 (ms)

Geen opmerkingen: