maandag 19 april 2010

Dokter jazz van Stine JensenStine Jensen (1972) is geboren in Denemarken,maar groeide op in Nederland. Ze studeerde filosofie en literatuurwetenschap in Groningen en werkt als criticus en columnist voor NRC Handelsblad. Ze schreef ondermeer het succesvolle Turkse vlinders. Liefde tussen twee culturen en Waarom vrouwen van apen houden (proefschrift).

Het boek Dokter Jazz is haar eerste roman. Het is een van de 5 genomineerde boeken voor de Academica Debutantenprijs 2010.

“Mijn oom had een kliniek voor het herstellen van maagdenvliezen aan de oevers van de Sont. Dat vertelde hij me op een winderige avond. We waren in Long John, een jazzcafĂ© in Kopenhagen. Ik was negentien en hij was dronken.” Zo begint de roman van Stine Jensen.

Als Dolly Laudrup op een oud krantenbericht stuit over een vechtpartij tussen een Deense vrouw en een Egyptenaar in de voortuin van de KNO-kliniek van haar oom Mads, komt ze erachter dat hij zijn geld vooral verdiende met het herstellen van maagdenvliezen.
Gefascineerd door het verhaal van haar mysterieuze en muzikale oom, begint Dolly aan een reconstructie van diens leven en dat van Selma, de Deense vrouw en Kader, de Egyptische man, die betrokken zijn bij het incident in de voortuin van de kliniek.

Het is een, vooral in het eerste deel, vlot leesbaar boek. Het verhaal van Mads, leest als een trein. Het tweede deel van het boek, met het verhaal van Selma, de aan sex verslaafde vrouw, en Kader, de man waarop zij verliefd wordt, vond ik zelf een stuk minder. Jammer, want vooral de eerste helft van het boek was veelbelovend.

Titel: Doker Jazz
Schrijfster: Stine Jensen
Uitgever: Antos,
Jaar van uitgave: 2009
Blz: 245
ISBN: 978-90-414-1216-4 (yg)

Geen opmerkingen: