maandag 19 april 2010

Begeerte heeft ons aangeraakt van Bert Natter


'Begeerte heeft ons aangeraakt' van Bert Natter is het beste prozadebuut van 2009. De roman heeft de vuurwerkramp in Enschede als uitgangspunt en werd alom geprezen. Bert Natter (1968) is oud-uitgever en journalist.

Bij de vuurwerkramp in Enschede verliest Lucas Hunthgburth zijn beste vriend. Alleen zijn werk als conservator Oude Muziekinstrumenten brengt verlichting in de jaren die daarop volgen.
Lucas werkt zes jaar als conservator Oude Muziekinstrumenten als hij wordt ontslagen met een gouden handdruk. Bij de opening van het nieuwe paviljoen van het Residentieel museum waagde hij het om iets tegen koningin Beatrix te zeggen. Iets wat uitdrukkelijk verboden was. Na zijn ontslag, en door een telefoontje van een man die hem een zeldzaam zeventiende-eeuws klavecimbel wil laten zien, belandt de bijna veertigjarige Lucas in een klein Gronings gehucht. Aldus vertrekt Lucas naar Bethlehem in Groningen om de eerstkomende tien dagen op het landgoed door te brengen... Deze dagen zullen de meeste bizarre dagen worden die hij tot dan gekend heeft. Daar trekt een stoet merkwaardige dorpsbewoners aan hem voorbij, bezoekt hij een plattelandskermis, is hij getuige van een bizarre begrafenis en zit hij aan bij een diner dat volledig uit de hand loopt. Maar vooral komt Lucas Hunthgburth in aanraking met een uiterst begaafde klaveciniste, die de wonderbaarlijkste muziek maakt die hij ooit heeft gehoord.

Op zijn zachtst gezegd een bij tijd en wijle hilarisch boek.
Wat een doldwaze situaties worden er beschreven zoals het afschieten en klaarmaken van een koppel pauwen voor een begrafenismaal. Het einde, waarin ondermeer het begrafenismaal eindigt met een orgie, is over de top. Het boek zal zeker middelbare scholieren aanspreken om te lezen voor de lijst. Het is makkelijk leesbaar.

Titel: Begeerte heeft ons aangeraakt
Auteur: Bert Natter
Uitgever: Bezige Bij
Oorspronkelijk jaar van uitgave: 2008
Blz: 271 pagina's
ISBN: 978-90-6005-920-3
(yg)

Geen opmerkingen: