maandag 19 april 2010

De val van hippocrates van Menno Lievers


Menno Lievers (1959) studeerde geneeskunde en filosofie te Leiden. Na zijn artsexamen woonde hij in Oxford, waar hij promoveerde op het proefschrift Knowledge of Meaning. Hij schreef eerder een filosofieboek voor kinderen, Dat is waar (2003). Hij is docent filosofie aan de Universiteit Utrecht, redacteur van het literaire tijdschrift De Revisor en medewerker van NRC Handelsblad.

Lievers heeft bij het schrijven van dit verhaal gebruik gemaakt van authentiek materiaal over de zaak Lucia de B (erk). Zeer actueel in het nieuws geweest de afgelopen week.

Het verhaal gaat over Erik Liefco, arts-assistent. Bij gebrek aan een opleidingsplaats werkt Liefco als basisarts in een Academisch Ziekenhuis.
Meteen al in zijn eerste weken op de afdeling sterven er meerdere patienten, veel meer als gewoonlijk. We volgen Liefco tijdens zijn en werk en privéleven met vriendin Beatrijs en verschillende andere vrouwen (verpleegsters en prostituees). Door allerlei gebeurtenissen (Liefco prikt zichzelf o.a. met HIVbesmet bloed en trouwt met een prostituee) raakt hij steeds verder in de problemen.
Uiteindelijk wordt hij opgepakt en de sterfgevallen in het ziekenhuis worden hem in de schoenen geschoven.

Gezien de actualiteit van de zaak Lucia de B was mijn interesse voor dit boek gewekt. Geen moment twijfel je als lezer aan de schuld van Liefco.
Het boek is met veel vaart geschreven. Alles komt aan de orde: de hectiek van het ziekenhuis, de patienten met al hun kwalen, de keuzes en afwegingen die gemaakt worden bij behandelingen, operaties, de onderlinge verhoudingen (de pikorde) tussen artsen onderling en verpleegkundigen, relaties. Kortom een boek met veel vaart en een verrassend einde.

Titel: De val van Hippocrates
Auteur: Menno Lievers
Uitgever: De Bezige Bij
Jaar van uitgave: 2009
Pagina's: 283 blz.
ISBN: 978-90234-5461-8 (yg)

http://www.lezen.tv/content/view/169/1/

1 opmerking:

boekenproeven zei

Dit boek ook gelezen met pinksteren in de zon.Een verrassend einde.Ziekenhuiswereld is erg hierarchisch.Zie ook de co-assistent van Anne Hermans.
Schrijver beschrijft alles met kennis van zaken.Latijnse termen en uitgebreide details over ziektebeelden. Ook nog informatief.
Zeker een aanrader ook voor leeskringen. Moet volgend jaar op ons lijstje Mieke