zaterdag 4 april 2020

Marieke Lucas Rijneveld genomineerd voor de Internationale Booker Prize

De Nederlandse schrijver Marieke Lucas Rijneveld is genomineerd voor de International Booker Prize. De vertaling van Rijnevelds debuutroman De avond is ongemak staat met vijf andere boeken op de shortlist van de prestigieuze literatuurprijs.
Rijneveld en vertaler Michele Hutchison maken samen kans op 50.000 pond (57.000 euro). Het boek, dat in 2018 in Nederland uitkwam, gaat over een gereformeerd gezin dat wordt getroffen door de dood van een kind.
Met The discomfort of evening, zoals het boek in het Engels heet, is de 28-jarige Rijneveld een van de jongste schrijvers ooit die genomineerd zijn voor de prijs.

dinsdag 13 maart 2018


De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld

Afbeeldingsresultaat voor marieke lucas bijleveldBoek dat veel goede kritieken heeft gehad. Boek van de maand februari bij DWDD.
Afbeeldingsresultaat voor De avond is ongemakMooi boek met mooie thema's. Een jongen uit een streng gereformeerd boerengezin zakt door het ijs en overlijdt enkele dagen voor Kerstmis. Door de ogen van Jas een meisje van 10 dat aan de ene kant kind en aan de andere kant volwassen zien we welke invloed dit heeft op de ouders en haar broer en zus. Maar vooral op haarzelf. Deze kinderen ontsporen halen allerlei vreemde dingen uit met dieren padden, slakken koeien en kalveren. Ook experimenteren ze op seksueel gebied met elkaar.
Jas uit zich in details en overal haalt ze bijbelteksten bij. Ze gebruikt ook heel veel metaforen.
Tot overmaat van ramp breekt er op de boerderij ook nog mond en klauwzeer uit. Van begin tot eind heeft dit boek met dood en alle gevolgen van dien te maken. Beklemmend boek . De mensen zijn eenzaam zwijgen over hun verdriet. Een boek dat geschikt is voor leesclubs.

Marieke Lucas: 'De avond is ongemak' is een mix van waarheid en fantasie. De ouders uit het boek zijn niet mijn ouders. Ik hoop dat ze dat zullen begrijpen. Ik ben nog steeds het angstige kind dat wil voorkomen dat de grote mensen verdrietig zijn. Of boos worden. Het zou misschien beter zijn als ze het niet lezen, maar verbieden kan ik het hen niet."

Geen opmerkingen: