dinsdag 25 november 2014

Wie heeft er wel een boek bij zich van Johan Goossens

Johan Goossens (1982) is in eerste instantie cabaretier. Hij won ooit het Groninger Cabaret Festival en maakte daarna een drietal theatershows. Maar ja, er moet ook brood op de cabareteske plank komen en dus werd hij, afgestudeerd Neerlandicus immers, leraar Nederlands op een ROC in Amsterdam.

Hier gaat hij zonder enige ervaring in het onderwijs het vak Nederlands geven. Hij beschrijft op een humoristische wijze het onderwijssysteem, het dagelijkse gedrag van de leerlingen en zijn eigen visie en som onmacht  om de leerlingen het een en ander bij te brengen.  De mobiele telefoontjes storen erg in het onderwijs en dan verzamelt  hij de mobieltjes in een mand en zet dat mandje voorin de klas. Om de beurt gaat de een na andere toon af en de leerlingen maken dan de opmerking: " Je kunt beter de mand uit de klas zetten"

Bij de rapportvergaderingen komen de ingewikkelde gezinssituaties meer aan bod dan de beoordeling van de leerlingen. Op de school zijn ook veel allochtone leerlingen en het komt nogal eens voor dat meisjes na de vakantie niet meer terugkeren omdat zij uitgehuwelijkt zijn.

Een boek dat herkenbaar is voor mensen die in het onderwijs werken en voor anderen een beeld geven wat er zich zoal in het onderwijs afspeelt. De schrijver is een goede observator.

Auteur: Johan Goossens
Titel: Wie heeft er wel een boek bij zich?
Uitgeverij: Thomas Rap
Jaar van uitgave: 2014
Blz; 176
Isbn: 9789400400191 (ms)
 

Geen opmerkingen: