donderdag 1 augustus 2013

Pensionado's van Liza van Sambeek

Pensionado's
Een groep oude vrienden komt samen in een huisje in een Spaanse dorpje.  Geldzorgen zijn er eigenlijk niet en de vrienden proberen van het leven te genieten, maar door de zeeën van tijd ontstaan er ook snel frustraties en soms zelfs ruzies. De arts Rob beseft sinds kort dat hij te veel heeft gemist en besluit veel vrijer te gaan leven, iets waar zijn vrouw Vera erg aan moet wennen. De losgeslagen Boudewijn kan maar niet accepteren dat hij ouder wordt, waardoor hij continu op zoek is naar prikkels en spanningen, waar dan ook ter wereld, om te vergeten dat hij sterfelijk is. En de verliefde Wouter is na de dood van zijn vrouw gevallen voor de twintig jaar jongere Fleur, wat hem veel scheve gezichten oplevert.

Pensionado's is een heerlijk zomers boek over ouder worden en jong blijven, en herkenbaar voor velen, want in essentie gaat het niet alleen over gepensioneerde vrienden, maar over het meest elementaire aspect van het bestaan, namelijk de waarde van vriendschap en de vergankelijkheid van het leven. 

Liza Sambeek, coauteur van o.a. het succesvolle (en verfilmde) 'Zadelpijn' heeft met deze vlot geschreven roman over liefde, seks en vooral (lichamelijke) ouderdomsperikelen een voor velen herkenbaar verhaal neergezet. Het zou zomaar een feel good boek kunnen zijn over genieten van het leven en de kunst van het ouder worden, als er ook niet zoveel onbegrip tussen partners en ziektes in de omgeving een rol spelen.
Maar gelukkig overheersen het optimisme, de vriendschap en de levenslust zodat velen deze intelligent geschreven roman met veel plezier zullen lezen.
 


Voor mij ligt de pensioengerechtigde leeftijd nog ver voor mij. Desondanks heb ik genoten van het boek. van Sambeek heeft een vlotte pen, regelmatig beschrijft ze situaties die op de lachspieren werken (zoals ook in de eerdere boeken). Toch zit er, zoals ook in de beschrijving hierboven staat, een serieuzere ondertoon in het boek.

Titel: Pensionado's
Auteur: van Sambeek
Uitgever: Prometheus
Jaar van uitgave: 2013 
Blz. 320    (yg) 

1 opmerking:

boekenproeven zei

Genoten van dit boek. Voor de doelgroep zeer herkenbaar en humoristisch. Een boek voor PIZ cursussen.