zaterdag 3 augustus 2013

Ik moet je iets vertellen van Julia Chavanu

Intieme novelle over een vrouwenprobleem. De hoofdpersoon Veerle (38 jaar)  blijkt zwanger te zijn van haar minnaar en zij heeft een afspraak gemaakt over 10 dagen  in een abortuskliniek en we volgen haar en haar gedachten tot die dag.  Zijn er overeenkomsten met haar moeder die zelfmoord heeft gepleegd toen Veerle 18 jaar was.
Er wordt in het boek verwezen naar kunst en het boek Anna Karenia van Tolstoi speelt ook een belangrijke rol. Het boek heeft een prachtig taalgebruik en je kunt je zo verplaatsen in de gedachten van Veerle. Een boek dat veel vrouwen zal aanspreken.

Julia Chavanu is het pseudoniem van Nicole Ex (1965). Ze is (kunst)redacteur en schreef onder meer voor cultuurtijdschrift Hollands Diep. Ze schreef eerder diverse kunstboeken, maar dit is haar romandebuut. 

Ik moet je iets vertellen, het debuut van Julia Chavanu (pseudoniem van Nicole Ex) is een intiem portret van een moderne vrouw die voor een dilemma komt te staan, als ze zwanger blijkt van haar minnaar. Chavanu’s verbeelding van de moderne vrouw is progressief, grensverleggend, zonder te irriteren of te provoceren. Er zit geen overdreven behoefte naar gerechtigheid meer in zoals bij sommige vrouwen uit vorige generaties, maar een verlangen naar rust. 

  Luister hier de uitzending terug. Het interview met Julia Chavanu vindt in het tweede uur van de uitzending plaats:'Heerlijk boek, geweldig geschreven, veel om over uit te wijden':

Auteur: Julia Chavanu
Titel: Ik moet je iets vertellen
Uitgeverij: Prometheus
Jaar van uitgave: 2013
Blz; 116
Isbn: 9789044622522 (ms)
Geen opmerkingen: