vrijdag 2 augustus 2013

Het boek Job van Roek Lips

Het boek JobPersoonlijk verhaal van een vader die tracht de vermissing van zijn 18 jarige zoon   te verwerken.
In dit boek verwerkt vader Roek Lips de verdwijning van zijn zoon die niet meer gevonden is nadat hij verdronken is in de zee bij San Sebastian op 17 oktober 2011. Alles staat in het teken om hem te vinden .
Maar als dat niet lukt moet dat geaccepteerd worden. Er moet een afscheidsceremonie worden gevierd en de vader besluit aan de hand van smsjes en de verhalen van vrienden dit grote verdriet te verwerken en een plaats te geven.

Op 17 oktober 2011 raakt Job Lips, achttien jaar oud, vermist in Spanje, nadat hij met vrienden is gaan zwemmen in de zee bij San Sebastian. Vanaf dit moment staat het leven van Roek, de vader van Job op z’n kop. Het verdriet is hartverscheurend. De hulpdiensten doen alles om het lichaam van Job te vinden, maar  helaas zonder resultaat. Roek begint met het overschrijven van sms’jes van Job.
Soms is het druk in huis. Als hij alleen is gaat hij wandelen of hij schrijft over de zoektocht naar Job. Op deze manier is zijn zoon toch dicht bij hem. Job moet ook dichtbij blijven en met het schrijven van het boek is hij er ook voor later. Tijdens het schrijven raakt Roep steeds meer in gesprek met zijn eigen vader Jan, die dementie heeft en nu pas praat over de plotselinge dood van zijn eigen vader, Klaas Lips

Aanrader voor mensen die graag persoonlijke verhalen of ego-documenten lezen.

Schrijver haalt fragmenten aan uit het boek van Herman Hesse Siddharta. Inhoud:
Een jonge Brahmaan uit het oude India moet verschillende stadia, reikend van ascese tot wellustig genieten, doormaken voordat het streven naar macht en bezit wordt overwonnen ten gunste van harmonie en waarachtigheid.

Dit boek wordt ook besproken op de blog van  Daan.Boeken over rouw en verliesverwerking
Daan Westerink (1968, Utrecht) is journalist, docent en rouwdeskundige. Ze schreef de boeken ‘Leven zonder ouders’ (vierde druk oktober 2011, Ten Have), en ‘Verder zonder jou. Jongeren over de dood van iemand die ze lief is.’ (derde druk, 2010, Ten Have). Ze is docent aan de School voor Journalistiek (vakken Interviewen, Blog, Social Media Research en Televisie) en gastdocent bij de minor Beroepsmatig omgaan met verlies, beide onderdeel van faculteiten van Hogeschool Utrecht. Daan werkt samen met onderzoekers van de Leerstoel Verliesverwerken, afdeling klinische psychologie, van Universiteit Utrecht. Ze is een veelgevraagd spreker, dagvoorzitter en woordvoerder in de media. Het boek Job raakt niet alleen omdat het goed geschreven is, en de afschuwelijke pijn beschrijft die ouders ervaren na de dood van hun kind. Lips ontroert bovenal omdat hij laat zien hoe een verlies van een zo geliefd persoon ingrijpt in een leven, ook tientallen jaren later nog. En dat je in perioden van diep verdriet niet genoeg steun kunt ontvangen. Hij gaat niet de leedconcurrentie aan, maar heeft ook oog voor het verdriet van de grootouders, broers, zus, vrienden en kennissen van Job.


Titel: Het boek Job
Auteur: Roek Lips
Uitgever: Prometheus
Jaar van uitgave: 2013 
Blz. 271
isbn: 9789044622621 (ms) 


Geen opmerkingen: