woensdag 26 september 2012

Lot Vekemans komt op maandag 1 oktober naar Oss

 ALS U OOK GENOTEN HEEFT VAN DIT  BOEK KOMT U DAN NAAR HET VERHAAL ACHTER DIT BOEK LUISTEREN!

Lot Vekemans is uitgenodigd door Bibliotheek Oss om op maandag 1 oktober te komen spreken over haar eerste roman: Een bruidsjurk uit Warschau.
De uit Oss afkomstige Vekemans [1965] schrijft sinds 1965 toneelteksten. Haar toneelstukken worden in meer dan vijftien landen gespeeld. In 2010 ontving zij de Taalunie Toneelschrijfprijs voor Gif. Een bruidsjurk uit Warschau is haar romandebuut.De mooie Marlena woont op het Poolse platteland en is tot grote zorg van haar moeder nog steeds niet getrouwd. Als ze op een dag verliefd wordt, verandert haar leven radicaal. Wat volgt is een reis langs drie mannen die ieder op hun eigen manier van haar houden.

De eerste is Natan, een jonge Amerikaanse journalist, met wie Marlena haar eerste intense liefde beleeft. Maar als zij zwanger van hem blijkt te zijn, zit Natan onbereikbaar in Amerika. De tweede is Andries, een Nederlandse boer die via een huwelijksbureau met Marlena trouwt in een poging de leegte in zijn boerderij te vullen. Als hij hoort dat Marlena zwanger is van een andere man, accepteert hij haar zoon als de zijne. De derde is Szymon, een Joodse Pool die als baby in Nederland terechtkwam en voor het eerst naar het land van zijn ouders reist. Daar ontmoet hij de inmiddels teruggekeerde Marlena en haar zoon Boris. Met hen probeert hij het gemiste gevoel van familie en verbondenheid te herstellen.


Een boek dat ik in (bijna) één ruk heb uitgelezen. Lot Vekemans trekt je mee in het verhaal. 
Het boek is geschreven vanuit verschillend perspectief, dat van Marlena, Andries en Szymon. 
Deze vorm maakt een inkijk mogelijk in de keuzes van de romanpersonages. 
Waren het wel hun eigen keuzes?  YG
Een intens verhaal.  Een boek dat veel van onze lezers zal aanspreken, zowel wat schrijfstijl betreft als inhoud!

Geen opmerkingen: