woensdag 19 september 2012

Kies het leesclubboek van het jaar

Nederlands en Vlaamse leesclubs kiezen hun favoriete boek
In Nederland en Vlaanderen zijn tienduizenden enthousiaste lezers actief in leesclubs, georganiseerd door vrouwenorganisaties, bibliotheken of seniorenorganisaties of voortkomend uit particulier initiatief. In al deze leesclubs gaan mensen met elkaar in gesprek over boeken. Het deelnemen aan een leesclub is leerzaam en inspirerend, zo blijkt uit onderzoek onder leesclubleden. Door met anderen over boeken te praten verrijk je je leeservaring en maak je kennis met boeken die je misschien zelf niet zo snel gekozen zou hebben. En bovendien is een leesclub gezellig: veel leesclubs bestaan al tien jaar of meer, de deelnemers leren elkaar goed kennen en ondernemen ook vaak andere activiteiten, zoals het bezoeken van een theatervoorstelling of museum.
Literaire prijs
Leesclubs vormen een belangrijke factor in het literaire veld: de leden zijn kritische lezers en zij kopen en lenen veel boeken bij boekhandels en bibliotheken. Daarom hebben leesclubs ook een eigen stem in de wereld van de literaire prijzen: sinds 2006 bekronen zij het boek dat hen de beste discussie heeft opgeleverd met de titel ‘Leesclubboek van het Jaar’. Winnaars van voorgaande jaren zijn De vliegeraar van Khaleid Hosseini, De engelenmaker van Stefan Brijs, Boven is het stil van Gerbrand Bakker, De overgave van Arthur Japin, De eenzaamheid van de priemgetallen van Paolo Giordano en Een stille moeder van AriĆ«lla Kornmehl. De verkiezing van het Leesclubboek van het Jaar is een initiatief van Boek-delen, het tijdschrift voor leesclubs.
Welk boek wordt het Leesclubboek van het Jaar 2012? Dat bepalen de Nederlandse en Vlaamse leesclubs de komende maanden. Tot 1 oktober kunnen zij hun stem uitbrengen voor deze verkiezing en zo laten weten welk boek hen in het seizoen 2011-2012 de beste bijeenkomst heeft opgeleverd. Met het uitbrengen van een stem – op welk boek dan ook – maken deelnemers aan de verkiezing kans op een fraai boekenpakket.
Hoe doet u mee
U kunt uw stem uitbrengen door een e-mail te sturen aan de redactie van Boek-delen (boek-delen@nbdbiblion.nl). Vermeld in de onderwerpsregel ‘Leesclubboek van het Jaar’ en vergeet niet uw adresgegevens te vermelden. Per post stemmen kan ook. In dat geval is het adres: Redactie Boek-delen, postbus 437, 2260 AK Leidschendam. Breng uw stem uit voor 1 oktober en maak kans op een van de tien verrassingsboekenpakketten.

Geen opmerkingen: