zondag 9 september 2012

Vrij spel van Carlijn Vis

Carlijn Vis interviewde haar oma van zesentachtig (Ellis de Smeth-Brandon) over haar verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het boek is duidelijk geschreven. De schrijfster heeft zich verplaatst in de jonge Emma, die van Rotterdam via Belgie, Franrkijk, Spanje en Portugal naar Londen vluchtte. Een boek dat geschikt is voor leeskringen maar ook voor jongeren.

Emma bleek als koerierster in de Tweede Wereldoorlog gevaarlijk werk te hebben verricht. Nadat de grond onder de voeten van haar en haar toenmalige vriend te heet werd, zwierven ze maanden door Europa, voor ze Engeland bereikten. Maar de op ware feiten gebaseerde roman gaat ook over het heden en over de wijze waarop de nu 86-jarige, krachtige vrouw haar verdere leven opbouwde, met toch altijd op de achtergrond ‘die oorlogsperiode’. Deze laatst overgebleven vrouwelijke Engelandvaarder behield haar nuchtere, relativerende kijk op het leven. De schrijfster (1983) was medewerker van o.a. nrc.next en Quote en is nu freelancer. Ze zet in deze debuutroman met vlotte pen het verleden en heden van haar oma raak neer. Ook aan jongeren geeft de toegankelijke roman een zeer leesbaar tijdsbeeld. Het is goed hen te laten beseffen hoe mensen soms vol na├»viteit het verzet ingingen (Biblionrecensie)


Auteur: Carlijn Vis
Titel: Vrij spel
Uitgeverij: Contact
Jaar van uitgave: 2012
Blz: 255 p
Isbn: 9789025437855 (ms)


Geen opmerkingen: