zaterdag 6 november 2010

Parnassia van Josha Zwaan


Levensverhaal van een Joodse vrouw, die als klein joods meisje bij een streng christelijk gezin in Zeeland werd ondergebracht en na de oorlog haar vader en broer niet meer wilde kennen. Rivka leefde verder als Anneke, de naam die zij als onderduikster had gekregen.

Als Anneke volwassen is trouwt ze met Joost, die eveneens een Joodse achtergrond blijkt te hebben. Als zij kinderen krijgen komen hun Joodse gevoelens en oorlogstrauma's boven en worden de kinderen uit huis geplaatst.En Anneke start een nieuw leven en verbergt haar verleden

Jaren later, na de dood van Joost,biecht Anneke haar leven op aan haar dochter Sandra. Dit gebeurt op het strand bij Parnassia.

Aangrijpend verhaal dat gebaseerd is op historische feiten. Vergelijkbaar met het boek van Jetty Mok (Mijn drie levens).
Trefwoorden van toepassing op dit boek: Klein Joods meisje dat een andere identiteit moet aannemen, Christelijk geloof in Zeeland, Onderduiken, Joods geloof, Gevolgen Wereldoorlog II op de rest van het leven.

Auteur: Josha ZwaanTitel: Parnassia
Uitgeverij: Artemis & Co
Jaar van uitgave: 2010
Blz:348 blz.
Isbn: 9789047201670(ms)

1 opmerking:

Anoniem zei

Het boek heb ik gisteren uitgelezen. Prachtig, indrukwekkend, heftig en confronterend. Heel duidelijk wordt beschreven dat voor vele Joden na de WOII de oorlog nog lang niet voorbij was. De strijd van de Christelijke lobby die Joodse pleegkinderen probeerden te omturnen tot Christenen. De trauma's en het onbegrip van de omgeving. Het boek liet me niet los. De hoofdpersonage beschrijft haar leven met voldoende zelfreflexie met haar enorme tekortkomingen richting haar kinderen en eigenlijk ook haarzelf. De strijd om als vrouw haar beroep te kunnen blijven uitoefenen ook na het huwelijk. Hoeveel generaties zal het kosten om het leed van die vijf jaar volledig te kunnen verwerken? Heftig.