vrijdag 20 februari 2009

Westerbork girl van Steffie van den Oord


In september 2008 werd het boek Westerbork girl van Steffie van den Oord tijdens de boekentips van de VPRO op vrijdag op de radio besproken.
Toen dacht ik al dat boek ga ik lezen en ik vond het een prachtig boek. Het is geschreven door Steffie van den Oord.

Steffie van den Oord (1970 Nijmegen) studeerde cultuurgeschiedenis en literatuurwetenschap.
Zij werd bekend door de bundel eeuwelingen. In Eeuwelingen wordt in tweeëntwintig persoonlijke geschiedenissen de twintigste eeuw geportretteerd
In Berg en Dal ontmoette de schrijfster Louis de Wijze die in Westerbork in het kamp had gezeten en die haar het verhaal van Hannelore Cahn vertelde.

Van dit verhaal heeft Steffie van Den Oord voor de VPRO in 2007 de documentaire Westerbork girl gemaakt en in 2008 is het boek naar aanleiding van deze documentaire verschenen.

Het verhaal gaat over een heftige liefde in oorlogstijd en speelt van 1942 tot 1945. De hoofdpersoon Hannelore een jonge knappe joodse vrouw treed in Westerbork op in de revue. In het kamp krijgt zij een verhouding met een Oostenrijkse kampleider. Voordat zij in Westerbork kwam had zij achterde Joodse schouwburg de verzetsheld Rob de Vries ontmoet en was een tijd met hem bevriend.
Tijdesn een razzia wordt zij naar Westerbork afgevoerd. Rob de Vries besluit haar te gaan bevrijden en hij vermomt zich als conducteur op de posttrein die dagelijks naar Westerbork gaat en het lukt hem om Hannelore zo naar Amsterdam te krijgen.
De Oostenrijkse kampleider wordt door zijn meerdere gedwongen om Hannelore in Amsterdam te gaan zoeken anders wordt hij op transport gezet naar Auschwitz.
De kampleider Hans weet Hannelore te vinden en dan moet zij kiezen.Een heel moeilijke keuze.
Zij keert weer terug naar Westerbork. Ze trouwt met Hans en overleven de oorlog en emigreren naar Amerika.

De documentaire is via uitzending gemist te zien. In deze film vertelt Hanna, die inmiddels 83 is over haar moeilijke keuze: de liefde voor Hans en Rob en haar oorlogsverleden in het kamp.Bijkomstigheid is dat Rob de Vries de vader is van acteur Edwin de Vries. Deze heeft ook aan de documentatire en boek meegewerkt evenals Louis de Wijze die kampliedjes uit Westerbork in de documentaire zingt en ook verliefd was op Hanna.

Waargebeurd verhaal over de Tweede Wereldoorlog.Het is chronologisch verteld. Je kunt merken dat het boek naar aanleiding van de documentaire is gemaakt.Er staan foto’s in van de hoofdpersonen en er is een uitgebreide bronnenvermelding.

Ik heb eerst het boek gelezen en heb daarna de documentaire bekeken. Door de kennismaking met de vitale 83 jarige Hanna in Amerika ging het verhaal nog meer voor me leven.

Zonder meer een aanrader voor mensen die van waargebeurde, oorlogsverhalen en liefdesverhalen houden.

Auteur: Steffie van den Oord
Titel: Westerbork girl
Uitgever: Contact
Jaar van uitgave: 2008
ISBN: 978 90 254 2697 2 (MS)

Geen opmerkingen: