maandag 9 februari 2009

De witte tijger van Aravind Adiga


Aravind Adiga, werd in 1974 in Madras, India geboren. Hij studeerde in Sydney en New York en schrijft voor de Financial Times en Time Magazine.
In “De witte tijger”, zijn debuutroman vertelt hij het verhaal van een arme man uit India (later succesvol ondernemer), die als chauffeur en veredeld huisslaafje van een rijke zakenman in New Delhi werkt.
Verteller is Balram Halwai, inwoner van Bangalore, die zich in zeven lange, nachtelijke brieven richt tot Wen Jiabao, de premier van China. Die staat namelijk op het punt naar zijn stad te komen, om het geheim achter de wonderbaarlijke economische groei van 'het nieuwe India' te horen.
Wat volgt is het relaas van zijn persoonlijke weg naar de top, het uitzichtloze bestaan als huisslaaf en chauffeur. Hij werkt voor een hongerloon en wordt vaak zeer onheus bejegend. Je leest hoe hij opgroeide in het straatarme plattelandsdorpje Laxmangarh, als zoon van een riksjarijder onder de schaduw van de meedogenloze landheren van de streek. En hoe hij uiteindelijk aan de zak geld kwam die zijn startkapitaal werd.
Het verschil van rijk en arm is op elke bladzijde duidelijk aanwezig. De zogenaamde democratie hangt van corruptie aan elkaar. De koloniale resten van de klassenmaatschappij en de traditie van het kastenstelsel is nog zeer duidelijk aanwezig. Mensen moeten nog steeds vechten om te overleven.
Een boeiend boek over het huidige India dat je niet kunt laten liggen en in één keer uitleest.
Het boek is bekroond met de Booker Prize for fiction 2008.

Auteur: Aravind Adiga
Titel: De witte tijger
Vertaler: Arjaan van Nimwegen
Uitgever: De Bezige Bij
ISBN: 978-90-234-2895-4 (MW)

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik vind het een erg leuk boek. Het is niet alleen een lekkere roman om te lezen, maar je leert bij over india en over corruptie. De hoofdrol houdt van het goede van de mens. Als je iemand bent die de waarheid van het leven zoekt, zou ik dit lezen. I like it.

Lianne