vrijdag 11 januari 2019

Zeeuws geluk van Carolijn Visser

Carolijn Visser (1956) rapporteert haar leven lang uit verre landen. Vorig jaar won ze de Libris Geschiedenis Prijs en de Zeeuwse Boekenprijs met ‘Selma’, over het dramatische leven van een Nederlandse vrouw in het China van Mao. In 2013 werd haar boek ‘Argentijnse avonden’ bekroond met de VPRO Bob den Uylprijs.

In Zeeuws geluk maken we kennis met 3 woonzorgcentra en hun bewoners op Walcheren:  Alexiaplein in Kamperland, Simnia in Domburg en Waterwel in Aagtekerke. Het begon met een verzoek van de Stichting Voor Regionale Zorgverlening SVRZ. Dagelijks bestuurder Gabrielle Davits nam afscheid en wilde bij die gelegenheid wel eens antwoord op de vraag ‘wat maakt het leven de moeite waard, ook al zit je in een verpleeghuis, een plek waar je liever niet wil zijn’.
Tevens heeft Carolijn in dit boek haar eigen jeugdherinneringen aan Zeeland verwerkt. Haar ouders hadden in Indonesie gewoond waar broer Jeroen geboren was. Toen zij beiden een baan kregen kwamen zij in  Zeeland te wonen, eerst op het Vebenabos daarna in Middelburg. Daar zat Carolijn op  het atheneum. Door een conflict met een leraar maakte zij daar haar school niet af maar in Bergen op Zoom.

Het boek is met prachtige foto's uit heden en verleden van Zeeland voorzien en met haar familiefoto's uit  Zeeland.

Carolijn observeert de bewoners op een prachtige manier en gaat daar met respect mee om.
Haar eigen moeder is ook dement en verblijft in Oosterbeek. Het eerste en laatste hoofdstuk gaat over het bezoek aan haar moeder. Pagina 11: ,,Er werd vaak tegen me gezegd dat het vreselijk moest zijn een moeder te bezoeken die jou, haar kind, niet meer herkende. Dat zag ik anders. Ze mocht dan niet weten wie ik was, zij was nog wel degelijk mijn moeder. Vooral haar stem gaf me dat gevoel. Elk woord dat ze zei, zette in mijn hoofd een trein aan jeugdherinneringen in beweging.”

Wie iets met Zeeland heeft, moet dit boek lezen. Wie niets met Zeeland heeft ook, want het is nooit te laat om verliefd te worden op de mooiste provincie van Nederland.

Geen opmerkingen: