zondag 11 november 2018

1001 vrouwen in de 20ste eeuw samengesteld door Els Kloek

9789460041419_1001 vrouwen Tien jaar werkte Els Kloek met meer dan driehonderd deskundigen aan de biografie├źn van 1001 beroemde, beruchte, opmerkelijke, geliefde, slechte en invloedrijke vrouwen. Het resultaat is een monumentaal naslagwerk, dat leest als een spannende dwarsdoorsnede van 1000 jaar Nederlandse geschiedenis.

1001 vrouwen boek 70 kbHet vervolg hierop uit 2018 is 1001 vrouwen in de 20ste eeuw.
Aansluitend op de boekpresentatie gingtop 4 oktober 2018 in het Amsterdam Museum de gelijknamige tentoonstelling 1001 vrouwen in de 20ste eeuw van start.

Het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) is een online collectie bio’s van de opmerkelijkste vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en zijn overzeese gebiedsdelen, van de vroegste tijden tot nu. Het bevat korte biografische schetsen over meer dan 1600 vrouwen die ooit invloedrijk, beroemd of berucht waren, maar nu meestal zo goed als vergeten zijn. Dit aantal groeit nog dagelijks.

  In het Amsterdam Museum t/m 9 maart 2019 de tentoonstelling 1001 vrouwen in de 20ste eeuw te zien. In de tentoonstelling zijn naast portretfoto’s van de vrouwen vele objecten te zien. Veel daarvan leent het Amsterdam Museum van bruikleengevers als Atria, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Het Florence Nightingale Instituut, de Koninklijke Verzamelingen en de Bijzondere collecties van de Universiteit van Amsterdam. Ook werden er voor de tentoonstelling veel objecten in bruikleen gegeven door particulieren.
Deze documenten, gebruiksvoorwerpen en foto’s vertellen steeds het verhaal van een van de 1001 vrouwen, over het bijzondere wat zij heeft gedaan of heeft meegemaakt en over de uitdagingen in de tijd waarin zij leefde. Het zijn vaak persoonlijke gebruiksvoorwerpen, zoals een bril, kledingstuk of schaatsen, waardoor de bezoeker in bijna direct contact met de betreffende vrouw komt. Er zijn ook objecten te zien die iets vertellen over haar betekenis: een boek dat zij schreef, poppenkastpoppen waarmee zij optrad of een microscoop die zij produceerde. Irma Boom, die ook het boek ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ vorm gaf, maakt het ontwerp van de tentoonstelling. Zij kiest voor een stoer ontwerp, dat aansluit bij het onafhankelijke karakter van de vrouwen.
Geen opmerkingen: