dinsdag 18 september 2018

Zo doen we dat hier van Martje van der Brug

Afbeeldingsresultaat voor Zo doen wij dat martje van der brugIn deze roman worden twee thema's behandeld. Een student die rijke ouders heeft en niet hard studeert veroorzaakt zwaar letsel bij een feut. In die rijke kringen moet dat onder de mat worden geveegd via netwerken die de vader heeft. Geld speelt geen rol. Dirk moet echter weer thuis komen wonen en een tijd uit de studentenstad verdwijnen zodat men hem daar niet kan ondervragen of signaleren.
De moeder van Dirk is in het rijke dorp bezig met vluchtelingen en verhuurt hun koetshuis tijdelijk aan een gezin uit Saoedie Arabie. Vader, moeder en zoon en dochter.
Dirk wordt tijdens zijn verblijf thuis verliefd op Yasmine de dochter. Maar de islamitische normen botsen met de Nederlandse. De broer van Yasmine speelt hierbij een belangrijke rol.

Ik vond het in het begin een beetje lastig lezen. Elk hoofdstuk gaat over een  van deze personen.
En uit het perspectief van elk wordt het verhaal gevormd.
Ik vond vooral het studentenleven vanuit het corps heftig beschreven. De studenten hebben totaal geen respect voor meisjes en leven er ruig op los.

Verder krijg je respect voor vluchtelingen die in hun eigen land een belangrijke functie hadden (internist) en hier zijn beroep niet uit kan oefenen. Verschillen in cultuur geven grote problemen.
Mooi boek,
Afbeeldingsresultaat voor martje van der brug

Martje van der Brug schrijft romans over actuele maatschappelijke thema’s. Ze heeft het talent heikele sociale kwesties op spitsvondige manier bespreekbaar te maken. In haar derde roman Zo doen wij dat hier neemt zij de gesloten wereld van de studentencorpora op de korrel en laat zien dat deze veel overeenkomsten heeft met de fundamentalistische islam.
Geen opmerkingen: