zondag 9 september 2018

Zomervacht van Jaap Robben

Afbeeldingsresultaat voor zomervacht
Donderdag naar de presentatie geweest van dit boek en  nu uitgelezen. De schrijver verplaatst zich in een 13 jarige jongen Brian die een 6 jaar oudere broer heeft Lucien, die gehandicapt is en in een instituut verblijft. Sinds kort zijn de ouders van de beide jongens gescheiden en Brian woont met zijn vader op een afgelegen terrein in een caravan waar meerdere mensen wonen die het met de waarden en normen niet zo nauw nemen. Tijdens de zomervakantie moet er een verbouwing plaatsvinden op het instituut en dan komt Lucien bij zijn vader en Brian wonen. Brian neemt de volledige zorg op zich en dat gaat natuurlijk niet altijd goed qua medicatie, etc. Hij probeert hem aan het lopen te krijgen, luiers etc. Op het terrein verblijft een nieuwe gast Emile waar Brian het goed mee kan vinden zijn vader is vaak weg en dan is er ook nog Selma die Brian kent van het instituut. Een meisje met beperkingen die binnen haar mogelijkheden verliefd is op Brian.
De lezer kan zelf invullen wat en hoe iets kan gebeuren. De schrijver heeft zich goed verplaatst in de gehandicapte Lucien. Als kind ging hij in Tilburg  vaak mee naar een dergelijk instituut waar zijn ouders als groepsleiders werkten en vanuit kinderogen bekijkt hij de mensen met beperkingen.
Mooi boek ook voor jongeren.

Afbeeldingsresultaat voor jaap robbenJaap Robben (Oosterhout NB, 1984) is schrijver/dichter en theatermaker. Van september 2008 tot oktober 2010 was Jaap de Stadsdichter van Nijmegen. Inmiddels woont hij in een oude boerderij in een klein dorpje aan de Rijn in Duitsland, niet ver van Nijmegen. Met zijn romandebuut Birk veroverde hij eerst onze harten, daarna de collega-boekhandels, de lezers en de recensenten. Inmiddels verschijnen zijn boeken in 10 talen. Birk werd bekroond met de Nederlandse Boekhandelsprijs, de Publieksprijs van de Dioraphte Literatour Prijs en de ANV Debutantenprijs. Er wordt gewerkt aan een verfilming

Bekijk interview bij VPRO boeken.

 

Geen opmerkingen: