woensdag 10 september 2014

Nina George De Boekenapotheek aan de Seine 
Nina George (1973) is schrijver en journalist en woont in Hamburg. In Duitsland is Nina George al jaren een bestsellerauteur. De boekenapotheek aan de Seine is haar internationale doorbraak. https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSelV15mDQ3Z_jR2Ob7msYBrjTA_d-VBpfHLbpN3IAQ1dKh9pG4


Jean Perdu, boekhandelaar in Parijs maar een speciale! Hij verkoopt boeken als medicijn voor de kwalen van het leven. In zijn boekenapotheek, een schip afgemeerd aan de Seine, weet hij als geen ander welke lezer welk boek nodig heeft. 
Perdu is een gepassioneerde boekverkoper: "de juiste romans combineren met het bijbehorende leed, dat is de manier waarop ik boeken verkoop".   
Bij liefdesverdriet lees “Het lied van ijs en vuur deel 1” van George Martin, bij pessimisme; Pippi Langkous van Astrid Lindgren. Last van “als-dan-itis”: “Elegant als een egel” van Muriel Barbery.
Alleen zichzelf heeft hij tot op vandaag niet kunnen genezen. Eenentwintig jaar geleden vertrok zijn geliefde Manon, een studente uit de Provence, terwijl hij nog sliep. Ze liet een brief voor hem achter, die hij nooit durfde te openen. Hij stopte hem weg in de la van een tafel, deed de kamerdeur op slot en opende de kamer nooit meer. Twintig jaar later ontspint zich een romance tussen Perdu en zijn nieuwe buurvrouw Catherine. Zij ontdekt de brief en dwingt hem deze te lezen. Daaruit blijkt de werkelijke reden van het vertrek van Manon.                              
Hij maakt dan samen met Max, een jonge schrijver op de vlucht, met zijn boekenboot een tocht over de Franse binnenwateren naar de Provence om op zoek te gaan naar Manon. Naar zijn herinneringen, terug naar het leven en om voor altijd afscheid te nemen van Manon, zijn grote liefde.


Het boek kent een heel sterk begin, ik werd meteen het verhaal ingezogen maar naar mijn gevoel zwakt het in het midden af. Heel jammer. Het verhaal kabbelt daarna een tijdje door. Er had meer actie mogen zijn.
Het einde daarentegen bezorgde me kippenvel en maakte het boek toch de moeite waard. Mooi! En bijzonder... voor een boekengek als ik om boektitels aangedragen te krijgen. 

Achterin het boek is Jean Perdu's literaire noodapotheek te vinden van Adams tot Von Armin, compleet met de kwalen waarvoor het betreffende boek helpt als de bijwerkingen. 

Onlangs las ik ook het boek "Elke dag een boek" van Nina Sankovitch waaruit ook inspiratie opgedaan kan worden voor "nieuwe" boektitels.
De hoofdpersoon uit dit boek put kracht om verder te gaan met haar leven door het lezen van bepaalde boeken. Ook deze worden in een lijst achterin genoemd. (DR)

 

                                                                                        
Auteur:               Nina George
Titel:                  De boekenapotheek aan de Seine  
Uitgeverij:           Luitingh Sijthoff
Jaar van uitgave:  mei 2014 
Blz:                    355
ISBN:                  978 90 218 2003 4  


Geen opmerkingen: