woensdag 28 mei 2014

De nacht van merijn de boer

 Apart boek met humor geschreven.Marcel wijkt af van  het normale en komt  tijdens een vakantie in aanraking met een opdringerig echtpaar en hun zestienjarige dochter.
Veel dialogen, leest makkelijk, maar je vraagt wel af of zoiets kan gebeuren.

Na de met de Van der Hoogtprijs bekroonde verhalenbundel 'Nestvlieders'* komt de auteur (1982) hier met zijn eerste roman. Daarin is niets wat het lijkt; menselijke slechtheid breekt door een aanvankelijk sereen lijkende buitenlaag heen. Marcel en Lidia vieren hun tienjarige verbintenis op een tropisch eiland. Zij komen in aanraking met een hinderlijk vakantiestel en hun dochter. Hun levens raken verstrikt. De personages zijn niet wat zij lijken. Slechtheid roept slechtheid op. Seksuele obsessie en overmatig drankgebruik hebben hun uitwerking. Van veel moreel besef is bij de personages geen sprake. Op een strakke manier, met Marcel als de ik-persoon en met een effectief gebruik van een sardonische stijl, vertelt de schrijver zijn illusieloze verhaal. Kundig wordt van tijdlaag gewisseld. Een verdwijning in deel 2 doet haar werk. Deze roman, die meer is dan een desolaat vakantieverhaal, roept vragen op over echtheid en misschien zelfs over de menselijke staat. Een verontrustend boek, effectief geschreven. (NBD-recensie)

Op literair Nederland een uitgebreide recensie van dit boek waar ik me wel in kan vinden.

Merijn de Boer (Heemstede, 7 september 1982) is een Nederlandse schrijver.
In 2011 verscheen bij uitgeverij Meulenhoff zijn verhalenbundel Nestvlieders, bestaande uit vier niet eerder gepubliceerde verhalen: 'Overal leegte', 'Balthasar Tak', 'Luchtkasteel' en 'Kraaien in de schoorsteen'. Een jaar later kreeg De Boer voor deze verhalenbundel de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2012 toegekend.
De Boer is redacteur van uitgeverij G.A. van Oorschot en van het literaire tijdschrift Tirade.


Auteur: Merijn de Boer (l982)
Titel: De nacht
Uitgeverij: Querido
Blz: 275
Jaar van uitgave: 2014
isbn: 97890221449708 (ms)

Geen opmerkingen: